Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V letných horúčavách môže byť pre seniorov nebezpečný smäd, ktorý ani nepociťujú

5.8.2020

Leto je spojené s množstvom rizík pre nás všetkých, vysoké, niekedy až tropické horúčavy môžu spôsobiť zdravotné komplikácie deťom aj dospelým. V mnohých prípadoch sú rizikovou skupinou najmä seniori, pre ktorých organizmus môže byť teplo veľkou záťažou. Primárka Oddelenia dlhodobo chorých z Nemocnice AGEL Handlová radí, na čo si práve v najbližších týždňoch treba dávať najväčší pozor.

Letné horúčavy sú náročné pre všetkých, obzvlášť pre seniorov, ktorí sú oveľa náchylnejší k problémom spojeným s dehydratáciou. Spôsobené je to tým, že ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny s odpadovými látkami. ,,Ľudia v seniorskom veku majú znížený reflex smädu. Čím má človek vyšší vek, tým menej pociťuje smäd, z toho dôvodu rastie riziko dehydratácie a jej následky môžu byť pre telo, ktoré je oslabené vekom, veľmi vážne. Dospelý človek by mal vypiť 20 až 45 ml tekutín na 1 kilogram hmotnosti a všeobecne sa odporúča prijať 2,5 až 3 litre tekutín za deň,“ vysvetľuje primárka Oddelenia dlhodobo chorých MUDr. Miriam Kvostková. Dostatočný pitný režim je podľa jej slov optimálne 8 pohárov denne. Mali by sa obmedziť sladené nápoje a perlivé vody pre vyššie množstvo oxidu uhličitého. ,,Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri voľbe minerálnych vôd by sa mala venovať zvýšená pozornosť obsahu sodíka. Ľudia vo vyššom veku veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a zvýšený obsah sodíka by im mohol tento stav ešte skomplikovať,“ hovorí primárka.

V letných mesiacoch a najmä vtedy, keď sú teploty veľmi vysoké, je nutné sa vyhýbať fyzickým aktivitám na priamom slnku. Seniori zároveň môžu paradoxne pociťovať pocity zimy. ,,Súvisí to s poruchami termoregulácie, s ochoreniami kardiovaskulárneho systému alebo žliaz s vnútorným vylučovaním,“ vymenúva MUDr. Miriam Kvostková. Zároveň všetkým seniorom odporúča, aby v prípade, že sa im točí hlava, majú pocity na odpadnutie, slabosť alebo zhoršené dýchanie, volali pomoc, pretože môže ísť o varovné príznaky závažnejších zdravotných komplikácií.

Späť