Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Zdravotníci zachraňujú životy aj mimo práce

11.9.2020

Správne poskytnutá prvá pomoc môže za pár sekúnd zachrániť život. K rôznym situáciám, kedy je treba konať rýchlo a poskytnúť bezprostredne prvú pomoc, dochádza často aj mimo nemocníc. Svoje o tom vie aj sanitár Miroslav Tóth z Nemocnice AGEL Handlová, ktorý aj počas voľna dvakrát zachránil ľudský život.

Stalo sa to pred niekoľkými rokmi, avšak nikdy na to nezabudne. Skončil nočnú zmenu v nemocnici a po ceste domov našiel na zemi ležať bezvládneho muža. ,,Bol to mladý chlapec, ktorý sa pravdepodobne vracal zo zábavy a vyzeral, akoby sa pobil. Ležal na zemi bez bundy a keďže bolo chladno, bol podchladený,“ spomína na to ráno Miroslav Tóth z handlovskej nemocnice. ,,Okamžite som sa ho snažil prebrať, čo sa mi bohužiaľ nepodarilo. Mal namodralé pery a na dotyk veľmi studenú kožu. Keďže dýchal spontánne, dal som ho do stabilizovanej polohy a prikryl ho svojou zimnou bundou. Medzitým som privolal rýchlu záchrannú pomoc a sledoval jeho dýchanie. Našťastie sa mi zdalo, že sa jeho zdravotný stav zlepšil, mal červenšie pery a pokojne dýchal,“ opisuje dramatickú situáciu sanitár Miroslav. Po príchode pomoci sa za krátku chvíľu prebral a Miroslavovi odľahlo, aj keď nevedel, ako to so zraneným mužom nakoniec dopadlo. ,,Dlho som o ňom nič nepočul, až raz v práci som ho videl sedieť pred neurologickou ambulanciou a neskôr som sa dozvedel, že mal po tejto nehode menšie krvácanie do mozgu,“ hovorí. Aj napriek tomu, že je zdravotník a takéto situácie mu v práci nie sú cudzie, dodnes si spomína na emócie z toho dňa. ,,Pocity som mal rôzne, prvá bola zodpovednosť, následne strach, či to zvládnem a aj pocit bezmocnosti,“ hovorí Miroslav Tóth, ktorý sa prvú pomoc naučil na Strednej zdravotníckej škole v Topoľčanoch a praxou na Oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici AGEL Handlová. Rýchlu prvú pomoc mimo svojho pracoviska poskytol Miroslav aj susedovi, ktorý v alkoholickom opojení spadol na zem a nevedel sa postaviť. Pomohol mu a ošetril mu aj tržnú ranu na čele.

Späť