Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Vitamín D je potrebné nahrádzať najmä u starších ľudí

30.9.2020

Prvý jesenný deň je za nami, dni sa skracujú a slnečných dní ubúda. Tento faktor má vplyv aj na naše zdravie, pretože nedostatok vitamínu D, ktorý sa tvorí na koži prostredníctvom pôsobenia slnečného žiarenia, môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Výnimkou nie sú ani seniori, v ich prípade je potrebné dopĺňanie tohto vitamínu formou doplnkov výživy alebo medikamentov, nakoľko v bežnej potrave ho prijímajú iba malé, nedostatočné množstvo. Spýtali sme sa geriatra MUDr. Vladimíra Lakatoša z Nemocnice AGEL Handlová, prečo je pre nás D-čko dôležité a čo jeho deficit spôsobuje.

Vitamíny sú organické zlúčeniny, ktoré si ľudský organizmus nevie vytvoriť, a preto závisí od ich prísunu. Vitamín D je prohormón, vyskytuje sa v dvoch účinných formách – ergokalciferol /D2/ a cholekalciferol /D3/, v organizme v pečeni a obličkách sa metabolizuje na biologicky aktívnu formu. ,,D vitamín je pre ľudské telo veľmi dôležitý, patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Zvyšuje vstrebávanie vápnika a fosforu v čreve, zvyšuje ich uvoľňovanie z kostí, podporuje rast a diferenciáciu hemopoetických a imunitných buniek. Má schopnosť chrániť pred rozvojom zápalov, infekcií, nádorových ochorení a v zimných mesiacoch aj pred prechladnutím a chrípkou,“ hovorí o potrebe tohto vitamínu pre telo MUDr. Vladimír Lakatoš z handlovskej nemocnice.

Nedostatok vitamínu D, ktorý môže nastať práve v jesenných a zimných mesiacoch, môže pacientom spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie. ,,V prípade, že pacient najmä vo vyššom veku, nemá dostatok tohto vitamínu, je náchylnejší na osteoporózu a osteomaláciu. Tá je nazývaná aj „mäknutie kostí“ a ide o ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku poruchy mineralizácie kostnej hmoty v dospelom veku. Vedie k zníženej mechanickej odolnosti kostí, ktoré sú náchylné k deformitám a zlomeninám. Nedostatok D-čka môže mať nepriaznivé účinky nielen na kosť, ale aj na orgány alebo systémy, v ktorých sa uplatňuje jeho účinok. Deficit vedie k reaktivácii imunitných a zápalových procesov, k zvýšenej náchylnosti k autoimunitným ochoreniam, zvyšuje tiež riziko vzniku rakoviny,“ vysvetľuje geriater MUDr. Lakatoš.

Keďže slnečného žiarenia bude tento rok ubúdať, je potrebné, najmä v prípade seniorov, myslieť na dopĺňanie vitamínu D. V staršej populácii sú zásoby vitamínov znížené, vyskytujú sa subklinické formy jeho nedostatku a odporúča sa ich dopĺňanie. ,,Dopĺňanie vápnika a vitamínu D zlepšuje svalovú koordináciu a vedie k poklesu rizika fraktúr. Výrazný deficit bol pozorovaný u seniorov v uzatvorených sociálnych zariadeniach, s vekom klesá tiež schopnosť kože syntetizovať ho,“ hovorí MUDr. Lakatoš. Z toho dôvodu by mali  všetci lekári dbať o jeho dostatok najmä u starších pacientov, ktorí sú hospitalizovaní či liečení v zdravotníckych zariadeniach, alebo sú klientmi sociálnych zariadení.

Späť