Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

,,Najkrajšie na našej práci je možnosť pomáhať pacientom,“ zhodujú sa sanitárky z handlovskej nemocnice

7.10.2020

Sanitári a ich obetavá práca sú pre fungovanie zdravotnej starostlivosti nevyhnutnosťou a výnimkou nie je ani Oddelenie dlhodobo chorých v Nemocnici AGEL Handlová. Pracuje tam 17 sanitárov, o zákulisí ich práce sme sa s niektorými z nich porozprávali. Súčasťou ich dní je nielen náročná práca, ale aj veselé príhody.

Každá z nich si svoju prácu vybrala z rôznych dôvodov, či už ako odporúčanie od známych alebo z rodinných dôvodov. ,,Opatrovala som svojho otca, ktorý ležal aj na tomto oddelení, pre ťažkú chorobu tam, žiaľ, zomrel. Počas nezamestnanosti som si spravila opatrovateľský kurz, rozposlala som životopisy, a to aj do našej nemocnice. Jedného dňa sa mi ozvali a som tu. Spravila som si popri zamestnaní ešte školu sanitára,“ hovorí Mária Motúzová.

Keďže sanitár poskytuje ošetrovateľskú starostlivosť, jeho práca môže byť mimoriadne náročná nielen fyzicky, ale aj psychicky. ,,Na tejto práci ma asi najviac zaskočila agresivita a nevďačnosť pacientov. Za najťažšiu považujem bezmocnosť, ak sa nedá pacientovi pomôcť, pozerať sa na jeho utrpenie. Naopak, najkrajší je úsmev pacienta,“ hovorí sanitárka Dagmar Zajíčková. Jej kolegyňa Elena Ďurkovičová ju dopĺňa: ,,Súčasťou našej práce je fyzická záťaž, tá mi však nevadí, horšia je skôr tá psychická, keď vidím, že niekto trpí. Najviac ma na našom povolaní baví a teší, keď môžem niekomu pomôcť.“

Okrem ťažkých chvíľ si pamätajú na handlovskom oddelení dlhodobo chorých aj veselé chvíle, ku ktorým prispieva veľakrát aj milý a optimistický personál. ,,Zážitkov je naozaj veľa, ale nikdy nezabudnem na tej najkrajší, podarilo sa mi rozospievať asi osem pacientov a tým im spríjemniť pobyt na našom oddelení,“ spomína Nadežda Nosková. Vtipnú príhodu dodáva aj jej kolegyňa Elena Ďurkovičová: ,,Mne sa najviac páči, keď prídeme na izbu a pacienti volajú – pani servírka. Alebo pani primárku volajú pani primátorka či pani prokurátorka,“ hovorí s úsmevom.

Nemocnica AGEL Handlová  je situovaná v pokojnom prostredí mesta Handlová. Je to nemocnica rodinného typu, čo znamená, že najvyššou prioritou je pre nich rodina. Tejto filozofii vedenie prispôsobilo celý chod nemocnice, návštevné hodiny, konzultačné hodiny, prístup lekárov, sestier a celého personálu. Jednotlivé oddelenia sú vybavené najkvalitnejšími diagnostickými prístrojmi.

Späť