Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Zdravie máme vo vlastných rukách

15.10.2020

Umývanie rúk patrí medzi základné hygienické návyky, ktoré by každý z nás mal dodržiavať. Práve dnešný deň, 15. október, je Svetovým dňom umývania rúk a jeho cieľom je poukázať na to, že práve tento jednoduchý úkon je veľmi dôležitý pri prevencii rôznych infekčných chorôb.

Umývanie rúk správnym spôsobom je mimoriadne dôležité, pretože môže zabrániť vzniku a šíreniu širokého spektra infekcií. Až 80 % infekcií sa šíri práve dotykom. ,,Najskôr si ruky musíme namočiť vodou, použijeme dostatočné množstvo mydla. Krúživým pohybom si šúchame dlane, potom dlane položíme jednu cez druhú a prepletieme prsty.  Zameriame sa na umývanie končekov prstov. Krúživým pohybom umývame aj oba palce a končekmi prstov umývame dlane z vnútornej strany. Po umytí obe dlane opláchneme, ruky poutierame jednorazovými papierovými utierkami alebo čistým uterákom. Vodovodnú batériu zavrieme pomocou papierovej utierky. Ruky by sme si mali umývať aspoň 40 až 60 sekúnd,“  vysvetľuje námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Handlová Mgr. Tatiana Gregušová, dipl.s.

Koľkokrát si máme ideálne denne ruky umývať, to vám presne žiaden odborník nepovie. ,,Na pracovisku by to malo byť po príchode na pracovisko, pri viditeľnom znečistení rúk, ako súčasť osobnej hygieny pred jedlom, po toalete, pred ošetrovateľským výkonom a podobne. V domácom prostredí by to malo byť po každom návrate domov,  napríklad z práce, z nákupov a podobne, pri znečistení alebo pocite nečistých rúk, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred a počas prípravy jedla, pred konzumáciou jedla, po použití toalety, po kontakte so zvieratami, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom a pred a po návšteve nemocnice či lekára,“ hovorí námestníčka.

Názory na to, či je účinnejšie mydlo alebo dezinfekcia, sa rôznia. ,,Najvhodnejšie je si ruky pravidelne umývať, dezinfekčné prostriedky sú vytvorené na alkoholovej báze, a preto by sme ich nemali používať prehnane často. Ich časté používanie môže narušiť prirodzenú ochrannú bariéru pokožky, vedie k vysúšaniu a praskaniu pokožky a v súvislosti s tým k  vzniku  infekcií ako vstupná brána infekcie,“ dodáva Mgr. Tatiana Gregušová, dipl.s.

Späť