Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Na Oddelení dlhodobo chorých v handlovskej nemocnici ročne odliečia viac ako 700 pacientov

1.12.2020

Súčasťou Nemocnice AGEL Handlová je aj Oddelenie dlhodobo chorých, ktoré už niekoľko rokov vedie primárka MUDr. Miriam Kvostková. Práca na tomto oddelení je síce náročná a zahŕňa liečbu komplikovaných prípadov, ale prezradila nám, že jej súčasťou sú aj milé príhody.

Oddelenie dlhodobo poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre chronicky chorých pacientov od 18. roku života. ,,Na našom oddelení ročne odliečime približne 720 pacientov. Prijímaní sú buď formou prekladov z okolitých nemocníc, keď je ich zdravotný stav už stabilizovaný, nepotrebujú špeciálne vyšetrenia, ich diagnóza aj liečba sú už známe. Druhý spôsob je na základe odporúčania všeobecného alebo odborného lekára, väčšinou ide o infúznu liečbu u ťažko pohyblivých pacientov s bolesťami chrbtice, váhonosných kĺbov a tiež je u nich vhodná rehabilitácia zhoršenej pohyblivosti,“ vysvetľuje primárka MUDr. Kvostková.

Dĺžka hospitalizácie je podľa jej slov individuálna v závislosti od zdravotného stavu, ale priemerne je to dva až tri týždne. ,,U niektorých pacientov stačí týždeň, v iných veľmi vážnych stavoch nestačia ani tri týždne,“ hovorí primárka. Priebeh hospitalizácie je takmer identický ako na každom nemocničnom oddelení, pacienti sú od prijatia v starostlivosti lekára, s pravidelnými dennými vizitami, stredný zdravotný personál zabezpečuje hygienu, diétny režim, ošetrovateľskú starostlivosť, zabezpečuje podanie liečby v podobe tabliet, injekcií, infúzií v spolupráci s lekárom aj transfúzií. Na oddelení sú k dispozícii prístroje EKG, tlakomery, teplomery, odsávačky, kyslíkové zariadenia, invalidné vozíky, chodítka a všetko, čo by zdravotný stav pacientov mohol vyžadovať. ,,Mladých pacientov máme najčastejšie po vážnych nehodách. Zdravotný stav starších pacientov, žiaľ, nemožno predvídať, pretože ide o polymorbídnych pacientov, kedy jedno ochorenie môže skomplikovať priebeh druhého ochorenia, preto častokrát pacient po mozgovej príhode už aj po prepustení v domácom prostredí spadne a spôsobí si zlomeninu hornej alebo dolnej končatiny a následne sa opäť po príslušnej liečbe prijme na oddelenie za účelom rehabilitácie,“ opisuje MUDr. Kvostková.

Práca na handlovskom Oddelení dlhodobo chorých je aj z týchto dôvodov náročná, avšak primárka si spomína aj na milé príhody: ,,Niekedy ma oslovia "pani primátorka", keď sa opýtam, aké lieky pacienti užívajú, tak mi povedia, že také "ružové". Stalo sa mi aj, že ma pacient presviedčal, aby som ho už prepustila, lebo "musí ísť svine nakŕmiť",“ spomína MUDr. Miriam Kvostková s úsmevom.

Nemocnica AGEL Handlová  je situovaná v pokojnom prostredí mesta Handlová. Je to nemocnica rodinného typu, čo znamená, že najvyššou prioritou je pre nich rodina. Tejto filozofii vedenie prispôsobilo celý chod nemocnice, návštevné hodiny, konzultačné hodiny, prístup lekárov, sestier a celého personálu. 

Späť