Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Sociálna pracovníčka handlovského senior centra: „Je to pre mňa poslanie“

26.3.2021

V apríli bude presne rok, odkedy pôsobí Mgr. Andrea Turčanová na pozícii sociálnej pracovníčky Nemocnice AGEL Handlová ako aj Senior centra Sv. Kataríny. Celý rok pracuje v podmienkach, ktoré výrazne ovplyvnila pandémia koronavírusu, stará sa o pacientov, klientov seniorcentra, aby vyriešila tie bežné aj neuveriteľné problémy. Poviete si: „Nevďačné povolanie.“ Mgr. Turčanová má však presne opačný názor, túto prácu miluje a považuje ju za poslanie.

„Odbor sociálnej práce ma zaujal pre široké spektrum  práce s ľuďmi. Či už je to  práca s deťmi, rodinami, sociálne slabými skupinami, rôznymi komunitami alebo seniormi. Páči sa mi práve tá rôznorodosť tohto povolania,“ prezrádza Andrea Turčanová, prečo si toto povolanie vybrala. „Práca s ľuďmi prináša rôzne životné situácie. Pekné, menej pekné i tie horšie či smutné. Moja práca nikdy nekončí zavretím dverí v práci, nedá sa len tak odstrihnúť. Často i doma premýšľam nad prácou a klientmi, ako riešiť daný problém či situáciu,“ priznáva sociálna pracovníčka. Deň čo deň rieši množstvo ľudí, klientov a sociálnych situácií, komunikuje s rôznymi  inštitúciami a sociálnymi zariadeniami. „V práci zažívam príjemné i menej príjemné situácie. Je to veľká psychická záťaž, pretože mnohokrát sa situácia mení zo dňa na deň a z hodiny na hodinu, ale ak by som sa mala znovu rozhodovať o svojom povolaní, nezaváhala by som a  opäť by som zvolila prácu sociálnej pracovníčky,“ dodáva s úsmevom Mgr. Turčanová.

Aby sme si predstavili jej prácu, stačí k tomu opis jej príchodu do handlovskej nemocnice pred rokom: „Keď som nastúpila do Senior centra, bola to pre mňa výzva, lebo predtým som pracovala prevažne s deťmi a rodinami. Keď sa upreli na mňa všetky pohľady klientov, cítila som veľkú zodpovednosť a rešpekt. Dnes máme medzi sebou vybudované pekné vzťahy a vzájomnú dôveru. Každé ráno po príchode do práce, idem pozdraviť svojich klientov do jedálne a zisťujem, akú aktivitu si vymyslíme. V poslednom čase sa venujeme prevažne bibliografií, ktorú si veľmi obľúbili. Popri tom vedieme aj voľné rozhovory, pri ktorých sa uvoľnia, zaspomínajú a zasmejú, kreslíme, alebo niečo kreatívne tvoríme,“ opisuje svoju terajšiu každodennú prácu sociálna pracovníčka. Pandémia výrazne zhoršila bežný režim najmä seniorov, protipandemické opatrenia priniesli aj obmedzenie osobného kontaktu s príbuznými, čo je pre starkých veľká záťaž. V takýchto chvíľach privítajú každé milé slovo, pochopenie, či pohladenie.

„V práci zažívam s klientmi tiež milé i veselé príhody. Je milé, keď teraz odchádzam domov a klienti sa so mnou lúčia s tým, aby som si dávala na seba pozor a šoférovala opatrne. Raz pri odchode domov sa ma klientka spýtala, kam idem. Povedala som jej, že domov. A ona na to - nechoďte nikam, ostaňte tu s nami. Až vtedy si človek uvedomí, čo pre tých ľudí znamenáte. Moja práca je pre mňa poslaním,“ dodáva Andrea Turčanová.

Senior centrum Svätej Kataríny je zariadenie poskytujúce sociálne služby ľuďom, ktorí si vyžadujú celodenný dohľad skúsených odborníkov, pretože si nedokážu sami pripraviť stravu, zobrať v stanovenom čase lieky, alebo jednoducho nechcú byť sami, ale v spoločnosti veku primeraných osôb. Kapacita senior centra je 20 lôžok. Opatrovateľské služby zabezpečuje odborne zdatný personál s dlhoročnými skúsenosťami so starostlivosťou o odkázané osoby. Klienti majú zabezpečené dôstojné podmienky pre pobyt v centre, s dôrazom na dostupnosť rehabilitačných služieb a iných výhod vyplývajúcich z umiestnenia centra v nemocnici.

Späť