Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Handlovská nemocnica prepustila posledného pacienta s koronavírusom. Covid oddelenie sa znovu zmení na štandardné oddelenie

2.6.2021

Nemocnica AGEL Handlová má definitívne za sebou obdobie pandémie koronavírusu. Dnes prepustila z nemocnice posledného pacienta s koronavírusom a od tohto dňa je nemocnica tzv. bielou. Z covidového oddelenia sa po dôslednej dezinfekcii a reprofilizácii znovu stane štandardné oddelenie dlhodobo chorých (ODCH).

„Reprofilizované lôžka pre covidových pacientov sme prevádzkovali nepretržite od 21.12.2020. Za ten čas sme mali celkovo hospitalizovaných 256 pacientov s covid-19. Som veľmi rada, že toto mimoriadne náročné obdobie máme za sebou, za čo patrí obrovská vďaka všetkým kolegom za obrovskú odvahu, nasadenie, trpezlivosť a neraz aj sebazaprenie pri zvládaní pandémie. Po prepustení posledného pacienta z covidového oddelenia začíname s radikálnou celoplošnou dezinfekciou a upratovaním,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Sanitári v ochranných odevoch musia dezinfikovať všetky steny a priestory na oddelení, kuchynku s príslušenstvom, kúpeľňu, spoločenskú miestnosť pre personál, izby, dvere, kľučky, nočné stolíky, skrine pre pacientov, invalidné vozíky, kreslá, koše, zrkadlá, postele, matrace a posteľnú bielizeň vrátane paplónov a vankúšov.  Sestry vydezinfikujú celú inšpekčnú miestnosť, všetky liekové skrine, liekové stolíky, liekovky, pracovné stoly, počítače, tlakomery, fonendoskopy, teplomery a všetko, s čím v  inšpekčnej miestnosti prichádzali sestry do kontaktu pri výkone práce s covidovým pacientom.

„Počas celej doby dezinfekcie a aj po nej budú spustené germicídne žiariče a nové zariadenia na dekontamináciu vzduchu  a všetky miestnosti sa dôsledne vyžiaria a vyvetrajú. Dezinfektory  vzduchu budú v prevádzke na oddeleniach aj naďalej a budú zabezpečovať výrobu čistého a zdravého vzduchu.  Všetky pomôcky, ktoré personál používal pri práci na covidovom oddelení a nebudú potrebné na štandardnom ODCH oddelení ako napr. ochranné štíty, overaly, čižmy, plášte atď. sa uskladnia do skladu pre prípadné budúce použitie,“ vysvetľuje riaditeľka nemocnice.

Po dôkladnej dezinfekcii príde na rad maľovanie, čím oddelenie dlhodobo chorých získa aspoň z časti novú podobu. „Oddelenie by sme v priebehu jedného týždňa chceli kompletne pripraviť na normálny režim, príchod a hospitalizáciu necovidových pacientov,“ dodáva na záver Ing. Eckhardtová. V zmysle nového covid automatu už budú v nemocnici povolené aj návštevy pacientov.

Späť