Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Najmodernejšou liečbou hemoroidov je operácia laserom

21.6.2021

Téma, o ktorej sa verejnosť zdráha hovoriť, hoci táto diagnóza je pomerne rozšírená a dokáže veľmi znepríjemniť život. Diagnostika a liečba hemoroidov, laicky známej „zlatej žily“. Najdôležitejšie je neváhať, prekonať prvotných ostych a vyhľadať pomoc skúsených odborníkov. V Nemocnici AGEL Handlová je v rámci jednodňovej chirurgie možné zbaviť sa nepríjemného problému rýchlo a trvalo. O aspektoch hemoroidálneho ochorenia hovorí Iveta Bubláková, vedúca sestra Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Handlová.

„Mesačne u nás zoperujeme v priemere približne 20 pacientov s hemoroidálnym ochorením. Vyhľadávajú nás pacienti z celého Slovenska. Liečba hemoroidov pomocou lasera je vhodná pre všetkých (ženy aj mužov), ktorí majú problémy s hemoroidmi,“ hovorí I. Bubláková o jednej z najmoderneších metód liečby. Laserová liečba  je najmodernejšou pokrokovou liečbou ktorá prináša hneď viacero výhod.

„Túto metódu využívame pri liečbe hemoroidov vo všetkých štádiách. Okrem operačnej liečby sa v súčasnosti hemoroidy liečia aj tzv. Barronovou ligatúrou (gumičkovanie) a prístrojom Hemoron. Tieto metódy sú však vhodné len na liečbu menej pokročilých hemoroidov. V porovnaní s nimi laserový zákrok veľmi účinne odstráni aj hemoroidy v pokročilejších štádiách, vrátane krvácajúcich, komplikovaných či obnovujúcich sa hemoroidov.“ Ošetrenie laserom je maximálne šetrné a rekonvalescencia je výrazne jednoduchšia a rýchlejšia ako napr. po chirurgickom zákroku. Obrovským benefitom je, že pacienti majú po zákroku minimálne bolesti, to je však individuálne. Do zamestnania sa môžu vrátiť veľmi rýchlo. Ošetrenie laserom je jednorázové. Ak si to porovnáme napr. s gumičkovou - metódou, ktorá sa musí u pacientov opakovať niekedy aj 7-8-krát v mesačných intervaloch, výhodou laserovej operácie je časová nenáročnosť liečby.

„Laserom je možné preliečiť hemoroidálne uzly v štádiách 2. až 4., teda aj pokročilé stavy a obnovujúce sa či krvácajúce hemoroidy. Konkrétne pre 2. štádium je typické intenzívnejšie svrbenie a pálenie. Po vyprázdňovaní sa vysúva žilový pletenec do análneho kanála a následne sa sám vráti. Pri 3. štádiu sa hemoroidy dajú po vyprázdňovaní zatlačiť už len manuálne. Vo 4. štádiu sú hemoroidy trvale vyklenuté, bolestivé a častokrát krvácajú. Laserová operácia je vhodná pri všetkých vyššie uvedených zdravotných ťažkostiach,“ vysvetľuje odborníčka.

Samotná operácia si vyžaduje najprv prípravu čreva. Dva dni pred výkonom sa odporúča prijímať len tekutú stravu a deň pred výkonom je potrebné vypiť tzv. preparát X a vypiť dostatok tekutín (cca. 3 l).

Pre možnosť zvýšeného krvácania pacientom odporúčame, aby 3 týždne pred operáciou neužívali lieky obsahujúce kyselinu acetylsalicylovú napr. acylpyrín, aspirín, anopyrín a pod. 

„Inovačnou metódou liečby hemoroidov je ich odstránenie laserom metódou LHP. Špeciálne jednorazové vlákno sa zavedie s jednotlivých vpichov od okraja konečníka do vnútra hemoroidálneho uzla, laserovou energiou sa zvnútra uzol poškodí a scvrkne sa a postupne počas 3-4 týždňov sa vyhojí úplne. Výhodou použitia laseru je jeho tenký lúč, ktorý minimálne poškodzuje okolité tkanivá. Laser odstráni hemoroid za súčasného ošetrenia jeho miesta,“ objasňuje vedúca sestra.

Bezprostredne po operácii je pacient prevezený na pooperačnú izbu, kde mu môžu byť vnútrožilovo podané tekutiny a lieky proti bolesti. Po dôslednom pooperačnom pozorovaní, môže pacient opustiť zdravotnícke zariadenie už po niekoľkých hodinách. „Pred odchodom do domáceho liečenia je každý pacient poučený o svojom zdravotnom stave a so svojim ošetrujúcim lekárom si dohodne termín kontroly. Ďalšie 3 až 4 dni po zákroku by sa mal každý pacient v pokoji zotavovať v domácom prostredí,“ dodáva I. Bubláková. V rámci komplexnej pooperačnej starostlivosti odborníci odporúčajú viackrát denne sa sprchovať alebo používať bidet, dodržiavať odporučené stravovacie návyky, dbať na dostatočný pitný režim. V prípade bolesti užívať lekárom odporučené analgetiká a vhodné je dopriať si pravidelný pohyb.

Späť