Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Medicína a šachy majú aj spoločných menovateľov – logiku, napätie aj adrenalín

24.9.2020

Práca lekára je dynamická a energická, lekári sa často nezastavia ani celú svoju zmenu. Naopak šach je strategický šport, ktorý pôsobí naoko veľmi pokojne a hráči mimoriadne vyrovnane. Tieto dva paradoxy sa spájajú u MUDr. Vladimíra Lakatoša, ktorého pacienti poznajú z geriatrickej ambulancie v Nemocnice AGEL Handlová, avšak ruch ambulancie vo voľnom čase mení za ticho pri šachovnicovej súprave.

Šach rozvíja logiku, trénuje pamäť a sústredenie a naučiť sa dá v každom veku. ,,So šachom som začal ako 9-ročný vďaka svojmu otcovi, ktorý je dokonca medzinárodným rozhodcom. Ako 13-ročný som bol medzi zakladajúcimi členmi novovytvoreného šachového oddielu TJ Mladosť Žilina, ktorý sa iba prednedávnom stal po prvýkrát v histórii oddielu víťazom Extraligy, najvyššej súťaže na Slovensku,“ hovorí MUDr. Vladimír Lakatoš. Aj napriek tomu, že šach môže byť na prvý pohľad jednoduchá hra, počas ktorej sa hráči neunavia, opak je pravdou. ,,V prípade šachu ide o náročnú psychickú námahu, hrať plne koncentrovaný 4 až 6 hodín dá zabrať ale aj fyzicky,“ vysvetľuje. Toto vypätie vykrýval v minulosti behom, kedy sa venoval aj maratónom, momentálne mu s kondíciou pomáha najmä bicyklovanie. V šachu sú príprava a tréning na nadchádzajúci zápas tiež mimoriadne dôležité: ,,Buď je to príprava na konkrétneho súpera, kedy si prezerám jeho partie, čo hráva, štýl hry a pokúšam sa nájsť slabšie miesta alebo je to rozoberanie niektorej časti šachovej hry, teda otvorenie, varianty, rozbor koncoviek, matové útoky. Po zápase využívam rôzne počítačové programy, a to najmä na rozbor, kde som spravil chybu, čo som mal zahrať lepšie.“

Tak ako všetci športovci, aj šachisti majú svoje vysnívané ciele, ktoré chcú dosiahnuť. Geriater MUDr. Vladimír Lakatoš si splnil sen a dosiahol úroveň najvyššej súťaže na Slovensku, dlhé roky popri štúdiu medicíny a následne popri nie vždy ľahkej práci v nemocnici hrával pravidelne 1. a 2 ligu so slušnými výsledkami. ,,Najviac si asi cením, že som mal možnosť 3 sezóny si zahrať v najvyššej súťaží družstiev -Extraliga, a to za Mladosť Žilina a ŠK Prievidza, celkovo 14 zápasov s 50 % úspešnosťou. Najvyšší medzinárodný rating som mal 2189 elo bodov, mojim ďalším snom bolo dosiahnuť 2200 elo bodov, tesne sa mi tento cieľ však nepodarilo splniť. Medzi 30-40 tkou som hral najlepšie, po 40-tke to začalo ísť postupne dole. Šach hrávam aj teraz dosť často, ale už nie denne,“ hovorí geriater, ktorého vzorom sú vo svete šachu Garri Kasparov a Magnus Carlsen.

V lekárskej obci pozná viacerých, ktorí sa tomuto ušľachtilému športu vo voľnom čase venujú. ,,V nemocnici občas prehodím slovko o šachu, poznám viacero lekárov, ktorí tiež hrávajú v rôznych súťažiach a mal som možnosť hrať aj proti nim. Už som si zahral dokonca aj proti pacientom, o ktorých som vedel, že vedia hrať,“ hovorí s úsmevom o tom, ako sa dá prepojiť práca aj hobby. Vo svojej zbierke má viacero šachovníc a šachových súprav, celkovo približne dvadsať. A čo ho na šachu baví najviac? ,,Logika, napätie a adrenalín, keď je napínavá partia a stojíte krôčik od rozhodujúceho ťahu k výhre alebo k záchrane pri už jasne prehratej partii.“

Späť