Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Zdravotníci musia byť aj ,,ochrankári“ a riešiť rôzne vypäté situácie.

29.12.2020

Hoci ich prvoradou úlohou je pacienta vyšetriť, resp. ošetriť, stanoviť diagnózu a liečiť, lekári a zdravotnícky personál sa počas roka stretávajú s rôznymi vypätými situáciami. V minulosti bol lekár pojem, bola mu prejavovaná úcta a rešpekt. Dnes sú na dennom poriadku situácie, kde sú zdravotníci vystavení slovným a neraz aj fyzickým útokom či už z radov pacientov, alebo ich príbuzných. Uvedené skúsenosti nám potvrdili aj v Nemocnici AGEL Handlová.

„V našom zdravotníckom zariadení nemáme bezpečnostnú službu, konflikty sa snažíme riešiť najprv ústne a po dobrom. V prípade hrozby, že  sa konflikt stupňuje, by sme požiadali o pomoc  políciu,“ hovorí Mgr. Tatiana Gregušová, dipl.s., námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Handlová. „Napriek tomu, že o vypäté situácie nie je núdza, sme radi, že tento spôsob využívame minimálne,“ dodáva.  

Medzi najčastejšie vypäté situácie patrí nespokojnosť pacienta s čakaním na vyšetrenie, obmedzenie ordinačných hodín z akéhokoľvek dôvodu,  nečakaná technická porucha a pod.. ,,Pacienti nechápu, že aj lekár môže ochorieť. Počas pandémie boli zavedené prísne proitepidemiologické opatrenia, ktoré museli všetci bez výnimky dodržiavať,  a to sa nie vždy stretlo s pozitívnym ohlasom,“ hovorí T. Gregušová.  Počas uplynulého roka našťastie v Handlovej nezaznamenali fyzické útoky na zamestnancov, ale tie slovné sa zo strany pacientov stupňujú. „Veľa si vypočujú pracovníčky call centra, kde sa pacienti majú potrebu verbálne ventilovať a hlavne sestry, ktoré sú v prvom kontakte s pacientom alebo doprovodom a manažujú zdravotnú starostlivosť do chvíle, kým sa pacienta neujme lekár. Každý z nás sa snaží riešiť situácie s pokojom a ochotou, ale aj napriek maximálnemu úsiliu zdravotníckych pracovníkov, nie vždy odchádza od nás maximálne spokojný pacient.

A prípad, na ktorý T. Gregušová nikdy nezabudne?  „Tak samozrejme, sú aj pozitívne, aj negatívne zážitky, aj úsmevné. Len taký príklad. Pacient po úraze prsta ošetrený na odbornej ambulancii sa prišiel sťažovať na riaditeľstvo nemocnice na postup, ktorý zvolil lekár. Bolo mu vysvetlené, že má samozrejme právo sa sťažovať a bolo mu objasnené, ako postupovať. Pacient bol agresívny, používal zásadne len expresívne výrazy a napriek profesionálnemu vystupovaniu z našej strany sme si vypočuli čo vlastne sme. Neskôr sa zistilo, že pacient bol nespokojný, pretože jeho predstava o čerpaní poistky, ktorú v hlave nosil, nevychádza. Potom si zdravotnícky pracovník kladie otázku, čo všetko v rámci profesionality musí zo strany pacienta zniesť?“ uzatvára námestníčka.

Späť