Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Malé kliešte sú veľkou hrozbou pre človeka. Spoľahlivou prevenciou proti kliešťovej encefalitíde je očkovanie

3.6.2021

Mesiace máj, jún každý rok bývajú tými, v ktorých zaznamenávame najvyššiu aktivitu kliešťov, a teda aj najvyšší počet problémov, spojených s chorobami, ktoré tieto malé, nenápadné, ale potencionálne nebezpečné parazity prenášajú. Pre človeka môžu byť niektoré z chorôb veľmi nebezpečné najmä z pohľadu možných komplikácií či trvalých následkov po prekonaní infekcie. Skúsenosti s tým majú aj odborníci v Nemocnici AGEL Handlová.

Rôzne druhy kliešťov najčastejšie prenášajú choroby ako sú lymská borelióza či kliešťová encefalitída.

Ich prejavy môžu mať mnoho podôb. „Najčastejšie sú to najmä chrípkové príznaky – horúčka, bolesť hlavy a svalov, nevoľnosť, nechutenstvo, či iné nešpecifické prejavy,“ hovorí MUDr. Dalibor Pružinec  z Nemocnice AGEL Handlová. Kliešte sa najčastejšie prisajú do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky, na intímne miesta.

Podľa odporúčaní lekára je najbezpečnejším spôsobom, ako kliešťa vybrať, návšteva ambulancie, kde to lekár urobí odborne. Sú samozrejme aj ľudia, ktorí si trúfnu vybrať kliešťa mydlovým tampónom, ale bežné sú aj rôzne „zaručené“ metódy rôznymi reklamnými pomôckami.

Kliešte môžu preniesť infekčné ochorenia tak na deti, ako aj na dospelých. Prevencie sú v zásade tri:

Prvou je vyhýbať sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov ako sú okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie. V prírode je potrebné nosiť vhodné oblečenie, pokrývajúce čo najväčšiu plochu tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom je parazit skôr viditeľný, objasňuje MUDr. Pružinec.  Ako prevencia proti kliešťom slúžia aj rôzne repelenty vo forme sprejov alebo mliek. Spreje sú najpoužívanejšie, aplikujú sa priamo na telo alebo odev. Po každej vychádzke v prírode je potrebné poriadne sa skontrolovať. Odporúča sa aj 20 minútový horúci kúpeľ. „Keďže kliešte sú dosť vyberavé a vhodné miesto na prisatie si hľadajú aj niekoľko hodín, je celkom pravdepodobné, že sa ešte nestihli poriadne prisať. Vďaka horúcemu kúpeľu by sa mali jednoducho z pokožky uvoľniť,“ hovorí lekár z handlovskej nemocnice.

Proti kliešťovej encefalitíde je možné sa dať aj zaočkovať. „Vhodnosť očkovania  určuje lekár. Odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom, ale vo veľkej miere sa to týka aj turistov,“ hovorí MUDr. Pružinec.  

Späť