Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Najviac postcovidových pacientov potrebovalo rehabilitácie koncom jari a v lete, po zime handlovskí zdravotníci opäť očakávajú ich nárast

9.12.2021

Pandémia koronavírusu priniesla nový, predtým nepoznaný fenomén – postcovidový syndróm. Pacienti, ktorí sa z covidu vyliečili, najmä tí s ťažším priebehom, pociťujú ešte dlhé týždne ťažkosti rôzneho druhu, celkovú slabosť, malú výkonnosť, problémy s dýchaním a pod. Nemocnica AGEL Handlová a jej Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie má po takmer dvoch rokoch covidu už s uvedenou diagnózou bohaté skúsenosti. Ako vysvetľuje vedúca fyzioterapeutka Mgr. Katarína Klátiková najdôležitejšie je postcovidový syndróm nepodceňovať a obrátiť sa na odborníkov.

,,Na našom oddelení v ambulantnej časti boli rehabilitovaní postcovidoví pacienti najmä koncom jari a v lete. Išlo o mužov aj ženy prevažne vo veku nad 60 rokov, medzi pacientmi však bolo aj jedno dieťa. Prichádzali s bolesťami kĺbov a končatín, so zvýšenou únavou a  zadýchavaním sa už pri nenáročných aktivitách. Časť tvorili pacienti s periférnymi parézami, paparparézami dolných končatín a parézou lícového nervu. Rehabilitácia u týchto pacientov sa zameriavala na odstránenie príznakov, ktoré vznikli po covide a na zvýšenie svalovej sily oslabených svalových skupín pomocou kinezioterapie,“ hovorí Mgr. Katarína Klátiková. Odstránenie alebo zmiernenie bolestí kĺbov končatín a chrbta prebiehalo pomocou procedúr fyzikálnej terapie ako elektroliečba, termoterapia a masáž. Využívali sa samozrejme aj dýchacie cvičenia na zlepšenie funkcie dýchania. U pacientov na ODCH bola prvotne potrebná respiračná gymnastika s postupným zvyšovaním počtu cvikov a záťaže. ,,V rámci individuálneho cvičenia sme do cvičebnej jednotky zaraďovali respiračnú a cievnu gymnastiku, aktívne cvičenia, izometrické cvičenia, prvky kondičnej LTV, chôdzu so zvyšovaním záťaže. Počas hospitalizácie, ktorá priemerne trvala 2 týždne sa stav pacientov mierne zlepšoval. Dôležitá bola aj inštruktáž pacientov pre následnú pohybovú terapiu v domácom prostredí a odporúčaný pohyb na čerstvom vzduchu, vysvetľuje Mgr. Klátiková stratégiu liečby.

Pre ľudí, ktorí boli zvyknutí byť aktívni a všetko, čo si naplánovali počas dňa bez problémov zvládnuť, je odrazu neschopnosť zvládnuť základné úkony zničujúca. Snažia sa tento stav rýchlo prekonať, na druhej strane sa boja, že sa späť normálny stav už nevráti. ,,Na zlepšenie funkcie dýchacích orgánov je vhodná dýchacia gymnastika, ktorá má uľahčiť dychovú prácu a zlepšiť utilizáciu svalov. Udržuje a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív, uvoľňuje dýchacie svalstvo a kožu na hrudníku, zvyšuje svalovú silu, zlepšuje pohyblivosť bránice, rebier, mobilizáciu chrbtice. Pacient sa učí ľahšie a šetrnejšie vykašlať sekrét. Cvičenie sa vykonáva v dobre vetranej miestnosti, nie je veľmi intenzívne, radšej sa opakuje častejšie v priebehu dňa a v krátkom trvaní. Cvičenie možno vykonávať v rôznych polohách, a to v ľahu, v sede, alebo v stoji,“ hovorí skúsená fyzioterapeutka o recepte na prekonanie postcovidových problémov.

,,Je to všetko o trpezlivosti, viere a pomalých krokoch, ktoré však musia byť systematické. Chce to čas, aby si organizmus opäť na pôvodné aktivity a spôsob života zvykol. Táto rekonvalescencia síce trvá oveľa dlhšie, ale dá sa to,“ dodáva Mgr. Klátiková na záver a pridáva aj zopár spoľahlivých cvikov, ktoré dokáže každý aj doma.

  1. Cvičenie na podporu správneho dychového vzoru: Sed na stoličke, chodidlá opreté celou plochou o podložku. Vystretý chrbát. Obidvoma rukami objímte dolnú časť hrudníka, prsty smerujú dopredu, palce k chrbtici. Snažte sa nádych zacieliť do oblasti uložených prstov, aby sa hrudník pod nimi rozvíjal. Strážte si, aby sa ramená nedvíhali. Počas výdychu udržujte chrbát rovný a snažte sa rebrá stiahnuť dolu k panve.
     
  2. Ľah na zemi, ohnuté dolné končatiny v kolenách, nohy  na šírku bedier, chodidlá na podložke. Chrbát opretý o podložku. Ruky vystreté vedľa tela. S nádychom zodvihneme horné končatiny k hlave a s výdychom pripažíme ruky späť. Taktiež môžeme ruky s nádychom upažiť a s výdychom predpažiť.
     
  3. Ľah na boku. Spodná ruka pod hlavou. Nohy mierne ohnuté v kolenách a bedrách. Vrchná ruka položená dlaňou na bedre. S nádychom vediem ruku k uchu a s výdychom späť na bedro. To isté na druhom boku.
     
  4. Rezistované dýchanie. Je to dýchanie proti odporu. Môžeme použiť slamku a pohár s vodou, balón alebo trúbku. Taktiež môžeme pri výdychu hlásky ako O, U, M poprípade ši-ši-ši. Môžeme počítať nahlas a postupne zvyšovať záťaž.
     
  5.  Relaxačné a úľavové polohy. Tieto polohy môžete zaujať v prípade, že sa  objavia problémy s dýchaním, alebo ste unavený. V týchto polohách sa sústreďte na dlhý pomalý výdych cez zošpúlené pery, po ktorom bude nasledovať pomalý nádych. Položte sa na brucho, otočte hlavu na jednu stranu a na tej istej strane položte hore ruku a nakročte dolnou končatinou. V tejto polohe sa 2 minúty predýchajte.
Späť