Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Po prekonaní covidu u pacientov často pozorujeme zhoršenie chronických ochorení,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých v Handlovej

27.1.2022

Dva roky. Bez mála toľko trvá pandémia covidu. Lekári od prvej chvíle bojujú s ochorením, o ktorom už vieme dnes oveľa viac. Ako sa prejavuje, aké má riziká, ako zasahuje ktoré vekové kategórie, kto by sa mal báť diagnózy vzhľadom na svoj aktuálny stav a vek viac. Liečba akútneho stavu nás však za dva roky naučila, že rovnako dôležité a pre život o nič menej podstatné, je aj neraz zdĺhavá postcovidová etapa. A tá môže priniesť rovnako závažné komplikácie ako samotná akútna fáza. Covid sa jednoducho stále mení. V Nemocnici AGEL Handlová nám o komplikáciách po covide a poznatkoch o liečbe a po liečbe priblížila primárka oddelenia dlhodobo chorých a zároveň covid oddelenia MUDr. Miriam Kvostková, primárka ODCH a covid oddelenia

„Na covid oddelení sme v priebehu III. vlny pandémie mali hospitalizovaných  80 pacientov. Ich priemerný vek bol 78 rokov. Išlo prevažne o mužov a drvivá väčšina z nich nebola očkovaná. Keď porovnáme priebeh ochorenia s I. a II. vlnou, pacienti mali miernejší priebeh. Aktuálne máme v nemocnici  8 hospitalizovaných pacientov s covidom, ich stavy sú rôzne, najviac ich trápi slabosť, problémy s dýchaním, a po ľudskej stránke samozrejme aj to, že nemajú návštevy,“ vysvetľuje primárka.

Ako skúsená odborníčka hovorí, poznatky o priebehu ochorenia, jeho vývoji, mutáciách a predovšetkým skúsenosťami s liečbou sa stále aktualizujú. „My máme pacientov väčšinou už po zaliečení primárneho priebehu ochorenia na iných oddeleniach, zameriavame sa preto skôr na ich doliečenie. To najčastejšie prebieha formou kyslíkovej liečby, v prípade potreby pacientom podávame antibiotiká, kortikoidy, lieky na zníženie telesnej teploty, vitamíny a infúzie.“ Hoci väčšina laikov si myslí, že stačí podať kyslík a lieky, veď od toho lekári sú, zmeny v organizme sú rozličného charakteru a majú rôzne trvanie. Mimoriadne vážnymi bývajú tieto stavu u pacientov, ktorí majú viaceré diagnózy. „Keďže ide o polymorbídnych pacientov s  mnohými ochoreniami, je nutné vzhľadom na ich stav upravovať aj chronickú liečbu. Špecifickí sú napríklad pacienti s cukrovkou, ktorým pred covidom stačila liečba tabletami. Po prekonaní covidu často pozorujeme zhoršenie primárneho ochorenia, teda cukrovky, preto  je nutné prejsť na inzulínovú liečbu, ktorá,  žiaľ, v mnohých prípadoch už musí pokračovať aj naďalej,“ hovorí primárka Kvostková. Ďalšou dlhodobou komplikáciou, môže byť výrazne sťažené dýchanie, a to aj pri malej námahe. „Pacienti majú pocit, že  nebudú môcť byť bez kyslíka a  boja sa, že sa to už neupraví. Stav sa však vo väčšine prípadov medikamentózne, aj rehabilitáciou postupne upraví. Treba však povedať, že pacientov, vzhľadom na ich stav, častokrát postihne depresia. Treba myslieť pozitívne, hovorí sa, že je to 50 % úspechu. Je veľa prípadov, kedy sa stav po čase upravil aj napriek predchádzajúcemu ťažkému priebehu,“ uzatvára MUDr. Kvostková.

Späť