Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Pociťujete príznaky respiračného ochorenia? Zodpovedné je zostať doma

21.9.2022

S jeseňou sa okrem krásnej farebnej prírody neodmysliteľne spája aj nárast počtu respiračných ochorení. Aké respiračné ochorenia sa v tomto ročnom období vyskytujú najčastejšie, ako sa proti nim brániť, aj pre koho sú obzvlášť nebezpečné, v rozhovore vysvetľuje pneumológ Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Jozef Kubík.

Aké respiračné ochorenia sa najčastejšie vyskytujú v jesenných mesiacoch?

Na jeseň sa najčastejšie objavujú respiračné virózy horných a dolných dýchacích ciest, najlepším príkladom je chrípka. Na vzostupe sú aj bakteriálne zápaly priedušiek a pľúc a samozrejme zhoršovanie chronických obštrukčných chorôb pľúc.

 

Čo spôsobuje, že na jeseň stúpa počet respiračných ochorení?

Na stúpajúcom počte respiračných ochorení má podiel viacero faktorov. Znižuje sa intenzita slnečného žiarenia a aj jeho UV zložky, ktorá prirodzene zabíja vírusy a baktérie, zvyšuje sa vlhkosť vzduchu a znižuje teplota vzduchu, pričom teploty medzi 0-15 °C sú ideálne pre množenie sa vírusov. Tiež v prechodnom období jesene sa ľudia často nedostatočne obliekajú, nakoľko dni sú ešte pomerne teplé, ale noci a rána sú už chladné.

 

Odporúčali by teda začať posilňovať imunitu už pred jeseňou, aby boli ľudia pripravení na tieto zmeny počasia?

Imunitu by mal človek posilňovať priebežne v podobe dostatočne pestrej a na vitamíny bohatej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity či otužovania. Pred jeseňou, počas jesene a zimy môžem odporučiť zvýšiť príjem vitamínov C a D.

 

Mnoho ľudí siaha okrem tejto dvojice vitamínov aj po rôznych iných doplnkoch. Podľa čoho si vybrať tie správne?

Výber je veľmi individuálny, dnes bežne v lekárni dostať množstvo preparátov s jednotlivými vitamínmi, ale aj multivitamínové doplnky v rôznych formách. Treba si však uvedomiť, že aj vysoký príjem niektorých vitamínov, zvlášť ak sú bežne obsiahnuté v pestrej strave, nemusí byť pre telo prospešný.

 

Špecifickou skupinou sú deti, ktoré zo škôl a škôlok často prichádzajú s rôznymi infekciami. Je vhodné podporovať imunitu aj u detí pred nástupom do kolektívu, alebo je lepšie to nechať na ich vlastný organizmus?

Deti prekonávajú v kolektívoch veľa menších respiračných infektov, je to do určitej miery prirodzený stimul pre ich imunitu. Podpora imunity u detí je podobná ako u dospelých. V prevencii sú dôležité predovšetkým pravidelná fyzická aktivita a dostatok pestrej stravy bohatej na vitamíny. Netreba však zabudnúť ani na očkovanie, ktoré pomáha budovať imunitu detí.

 

Pre akú skupinu ľudí môžu byt respiračné infekty výrazne nebezpečnejšie?

Respiračné infekty zdraví ľudia prekonajú väčšinou bez výraznejších problémov. Nebezpečnejšie sú u pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, dialyzovaných pacientov, diabetikov, imobilných alebo zle mobilných pacientov a u ľudí s cirhózou pečene.

 

Existuje vôbec spôsob, ako sa respiračným ochoreniam vyhnúť?

Čo sa týka ochrany pred respiračnými ochoreniami, absolútna ochrana neexistuje. Dôležité je v tomto prípade správanie ľudí. Napríklad aj neobľúbené nosenie rúšok a respirátorov na miestach s veľkou koncentráciou ľudí je jeden z dôležitých ochranných prostriedkov na zníženie šírenia respiračných infekcii. Podstatné však je, aby ľudia s príznakmi respiračného ochorenia zostali doma, nechodili na miesta, kde sa nachádza väčšia koncentrácia ľudí v uzavretom priestore, ako sú supermarkety, obchodné centrá, kiná, MHD, čakárne u lekárov, a podobne. Okrem toho má v prevencii samozrejme vplyv aj nešpecifická podpora imunity, ktorej sme sa venovali vyššie.

Späť