Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Až 85 % prípadov chronickej obštrukčnej choroby pľúc spôsobilo fajčenie. „Záchranou sa nestali ani moderné elektronické cigarety,“ hovorí pneumológ handlovskej nemocnice

16.11.2022

Chronická obštrukčná choroba pľúc je liečiteľná, ale nevyliečiteľná choroba postihujúca priedušky a pľúca. Viac než 85 % pacientov, ktorí trpia týmto vážnym ochorením, sú fajčiari alebo bývalí fajčiari. Pri príležitosti Svetového dňa CHOCHP, ktorým je 16. november, porozprával o priebehu a rizikách tejto diagnózy pneumológ Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Jozef Kubík.

Čo je chronická obštrukčná choroba pľúc?

Ide o chronické zápalové ochorenie priedušiek a pľúc. CHOCHP je časté, ale preventabilné a liečiteľné ochorenie, charakterizované pretrvávajúcimi respiračnými príznakmi a obmedzením prietoku vzduchu, teda obštrukciou, ktorá je už v samotnom názve. Vzniká v dôsledku abnormalít dýchacích ciest alebo pľúcnych mechúrikov, ktoré sú zvyčajne spôsobené významnou expozíciou škodlivým časticiam alebo plynom s podielom ďalších faktorov pri rozvoji ochorenia. CHOCHP je veľmi závažné civilizačné ochorenie, aktuálne je 4. - 5. najčastejšou príčinou smrti vo svete.

 

Ako prebieha diagnostika tohto ochorenia?

Diagnostika prebieha na základe anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia, rtg snímky hrudníka, ale zlatým štandardom je spirometrické vyšetrenie, na ktorom je aj samotná diagnóza postavená, a na základe ktorého robíme aj klasifikáciu stupňa ochorenia.

 

Na základe akých prejavov si pacient môže všimnúť, že niečo nie je v poriadku?

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, spravidla s produkciou hlienov, dýchavicou, ktorá sa postupne rozvíja a zhoršuje. Najprv sa objavuje len pri námahe, v neskorých štádiách aj pri bežných činnostiach a v pokoji. Ďalšími príznakmi môžu byť aj pocit dyskomfortu na hrudníku, až niekedy nešpecifické bolesti. Často sa objavujú vŕzgavé alebo pískavé fenomény na hrudníku. Na priebeh ochorenia aj riziko úmrtnosti majú veľký vplyv ostatné ochorenia, na ktoré sa pacient lieči, aj jeho prístup a návyky.

 

Hovoríte o návykoch. Čo presne teda vplýva na vznik CHOCHP?

Medzi rizikové faktory vzniku CHOCHP patria najmä fajčenie, znečistenie vzduchu vo vonkajšom prostredí, profesionálna expozícia, organický a anorganický prach, znečistenie vzduchu v domácnosti - kúrenie a varenie spaľovaním biomasy v zle vetraných obydliach. Okrem toho sú dôležité aj faktory samotného jednotlivca - genetická výbava, pohlavie, vek, opakované respiračné infekcie, socioekonomický status. Treba však povedať, že pri CHOCHP je viacej ako 85 % pacientov  fajčiarov alebo bývalých fajčiarov. Fajčenie je jedným z najvýznamnejších faktorov vzniku CHOCHP.

 

Takže sa tejto chorobe dá celkom účinne predchádzať...

Prevencia ochorenia je v prvom rade v osvete. Nezačať fajčiť, ale aj skoré ukončenia a odvykanie od fajčenia sú veľmi dôležité preventívne úkony. Dokonca aj dnes moderné elektronické cigarety sa v tomto ohľade nestali záchranou, skôr naopak. Sú rovnako, ak v niektorých ohľadoch nie ešte viac škodlivé pre ľudský organizmus ako klasické cigarety. Za spomenutie však okrem fajčenia určite stojí aj ochrana životného prostredia a eliminácia znečistenia vzduchu.

 

Ako sa toto ochorenie lieči?

Liečba ochorenia je komplexná. Ukončenie fajčenia a režimové opatrenia sú zásadnými liečebnými metódami. Dnes už máme aj veľa naozaj dobrých a kvalitných liekov, prevažne v inhalačnej podobe. Dobrou liečbou a aktívnym prístupom pacienta vieme ochorenie liečiť, výrazne spomaliť jeho zhoršovanie, ale nevieme ho zatiaľ úplne vyliečiť. Ochorenie má stále chronický charakter a postupuje, preto je jednoznačne najlepšie mu predchádzať.

 

Keď už spomínate postup ochorenia, ako vyzerá v praxi zhoršujúce sa CHOCHP?

Komplikácie CHOCHP sú rôzne, ale často závažné. Spomenul by som najmä exacerbáciu, teda akútnu príhodu vedúcu k zhoršeniu príznakov dýchavice, kašľa, produkcie hlienov a celkového stavu pacienta. Dochádza pri nej k poklesu pľúcnych funkcii, ktoré sa však ani po zvládnutí tejto akútnej príhody už nikdy nevrátia späť na pôvodnú hodnotu ako pred exacerbáciou. Okrem toho sa postupnou deštrukciou pľúc rozvíja dychová nedostatočnosť, čím strácajú pľúca svoju funkciu na výmenu kyslíka a oxidu uhličitého. Pacient je nakoniec závislý na kyslíku. Je to v podstatne terminálne štádium tohto ochorenia.

 

Predpokladám, že pacienti s touto diagnózou sú náchylnejší aj na ďalšie ochorenia.

Áno, pacienti s CHOCHP majú častejšie kardiovaskulárne príhody, infarkt myokardu, srdcové zlyhanie, cievnu mozgovú príhodu, trápi ich vysoký tlak, častejšie majú aj diabetes mellitus, všetko to súvisí s chronickým nedostatkom kyslíka v jednotlivých orgánoch tela. Častejšie im býva diagnostikovaná rakovina pľúc, ale aj iné typy rakoviny, nakoľko sú to väčšinou fajčiari. Okrem toho sú náchylnejší na zápaly pľúc a respiračné virózy. Nesmieme zabúdať na častejší rozvoj depresii u týchto pacientov, lebo ich symptómy a postupný rozvoj dychovej nedostatočnosti vedie k pripútaniu k lôžku, k sociálnej izolácii, k strachu zo smrti.

Späť