Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Rakovina prostaty postihuje až 60 % mužov nad 65 rokov, zásadným krokom v boji s ochorením je prevencia

24.11.2022

November je každoročne mesiacom boja proti rakovine prostaty. Počet pacientov trpiacich týmto ochorením sa každoročne zvyšuje a pritom stačí tak málo – absolvovať preventívnu prehliadku u urológa. Rakovina prostaty totiž začína nenápadne, no až v 90 % prípadov je liečiteľná, ak je odhalená včas. O tom, ako sa ochorenia prostaty prejavujú, aj ako prebieha samotná preventívna prehliadka, porozprávala urologička Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viola Filipovičová.

Aké sú známe rizikové faktory pre vznik rakoviny prostaty?

Medzi preukázané rizikové faktory patria vek nad 50 rokov, rasa, keďže rakovina prostaty sa častejšie vyskytuje u europoidnej rasy a rodinná predispozícia. Menej objasnenými faktormi sú strava, nedostatok pohybu, fajčenie, obezita, vystavenie chemickým látkam a slnečnému žiareniu, zápal a pohlavne prenosné choroby.

 

Jedným z preukázaných rizikových faktorov je podľa vašich slov vek. Dá sa povedať, že toto ochorenie ohrozuje mužov výlučne nad 50 rokov, alebo sa vyskytuje aj u mladších? S akým najmladším pacientom ste sa vo svojej praxi stretli?

Hoci riziko výrazne narastá po 50. roku života, samozrejme sa môže vyskytnúť aj u mužov mladších, aj pod 40 rokov. Veľa o vplyve veku vypovedá aj fakt, že ochorenie postihuje až 6 z 10 mužov starších ako 65 rokov. Vo svojej praxi evidujem, žiaľ, aj mužov tesne po štyridsiatke, ktorí majú potvrdený zhubný nádor prostaty. V tomto prípade zohrala úlohu genetika.

 

Ktoré varovné príznaky, by nemali muži podceňovať? Ako sa rakovina prostaty prejavuje v začiatočných a ako v neskorších štádiách?

V začiatočných štádiách častokrát pacienti nemajú žiadne príznaky. S postupným rastom a šírením nádoru sa objavujú ťažkosti s močením – spomalený prúd moču, krv v moči, pocity neúplného vymočenia alebo úniky moču. V prípade pokročilého ochorenia sa už objavujú aj príznaky  metastatického postihnutia iných orgánov – kostné bolesti či neurologické prejavy.

 

Ak sa u mužov vyskytnú niektoré zo spomenutých príznakov, môže ísť aj o iné ochorenie prostaty?

Samozrejme, rakovina prostaty nie je jediným vysvetlením týchto príznakov. Často sa stretávame aj s nezhubným zväčšením prostaty, ktoré súvisí s vekom, alebo tiež so zápalovými ochoreniami prostaty. Tie sa zasa vyskytujú skôr u mladších mužov.

 

Kedy by už teda mali určite vyhľadať lekára?

Lekára odporúčam navštíviť v prípade, že u seba muži pozorujú akékoľvek problémy s močením. Môže ísť o oneskorený začiatok močenia, slabší prúd moču, krv v moči, úniky moču, pocity nedostatočného vymočenia a podobne. Ak by sa im niečo nepozdávalo, vždy je lepšie zahodiť predsudky a vyhľadať odborníka.

 

Hovoríte o predsudkoch. Sú aj v dnešnej dobe podľa vás ochorenia prostaty pre mužov tabuizovanou témou?

Žiaľ, áno. Muži vyšetrenia prostaty často podceňujú, presúvajú, tvária sa, že ich nepotrebujú. Určite to však nie je nič, za čo by sa mali hanbiť. Tak ako ženy navštevujú gynekológa, lebo je to špecialista zameraný na ženské zdravie, mali by aj muži nad 40 rokov absolvovať preventívne prehliadky u urológa. Práve tieto prehliadky sú najúčinnejšou prevenciou ochorení prostaty a sú plne hradené zdravotnou poisťovňou.

 

Ako samotné vyšetrenie prostaty prebieha? Je to naozaj taký strašiak?

Vyšetrenie prostaty zahŕňa pohmatovú kontrolu prostaty cez konečník, ultrasonografické vyšetrenie pomocou ultrazvukovej sondy umiestnenej na oblasť podbrušia a odber krvi so stanovením hodnoty onkomarkera PSA. Ide sa o nebolestivé vyšetrenia s vysokou presnosťou. Obavy z vyšetrenia nie sú na mieste, nakoľko prínos vyšetrenia ďaleko presahuje ostych a len minimálny dyskomfort, ktorý je tiež skôr spôsobený tým, že muži majú strach, než samotným vyšetrením.

Späť