Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Bez adekvátneho stravovania liečba diabetikov zlyháva: „Dôvodov na zlé výsledky si pacienti nájdu vždy príliš veľa,“ hovorí diabetologička handlovskej nemocnice

8.2.2023

Cukrovka alebo diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktoré môže v prípade nedodržiavania nastavenej liečby viesť k vážnym komplikáciám. S porušovaním režimu a stravovacími prehreškami sa však diabetológovia nestretávajú len po sviatočnom období, ale celoročne. Ako dokáže lekár odhaliť nedodržiavanie diéty? A čo si tým pacienti môžu spôsobiť? Aj tieto otázky v rozhovore zodpovedala diabetologička Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viera Kubíková.

Ako vyzerá, alebo by mala vyzerať strava diabetika? Je niečo, čoho sa musia diabetici vzdať, alebo postačuje kompenzovať nevhodnú stravu liekmi?

Stravu diabetika možno označiť za racionálny jedálniček, ktorý by mal byť základom režimu diabetika hneď od diagnostikovania tohto ochorenia. Práve jedálniček by mal tvoriť opornú časť každej liečby, pretože bez adekvátneho stravovania a bez pravidelného merania cukru samotným pacientom zlyháva akákoľvek snaha lekára pomôcť pacientovi, a to aj napriek tomu, že máme k dispozícii najmodernejšie lieky, ktoré súčasná medicína ponúka. Diabetik by mal určite poznať význam sacharidovej jednotky a mať predstavu, ktoré potraviny sa započítavajú do obsahu sacharidov, ktoré zvyšujú glykémiu, teda množstvo cukru v krvi, a prispôsobiť tomu svoj jedálniček. Prvoradé je obmedziť až vylúčiť klasické sladkosti, sladené nápoje, pochutiny s prázdnymi kalóriami. To taktiež platí aj pre sladkosti určené pre diabetikov, tým je potrebné sa vyhnúť tiež. Bielu múku a výrobky z nej nahradiť radšej celozrnnou,  myslieť tiež na to, že aj v ovocí, i keď je zdravé, je značné množstvo ovocného cukru, a tomu je dôležité prispôsobiť jeho konzumáciu v priebehu dňa. Jednoznačne však platí, že je lepšie si dať radšej kúsok ovocia než napolitánku či sladký puding. Do jedálnička je potrebné zaradiť dostatok zeleniny, z tej si treba dávať pozor len na niektorú – kukurica, hrach, mrkva, cvikla, paradajky. 

 

Mávate začiatkom nového roka viac pacientov, ktorí počas sviatkov nedodržiavali diabetickú diétu? Bol tým špecifický aj január tohto roka?

Posviatočné obdobie, a zvlášť povianočný január, nie je u pacientov všeobecne obľúbeným dátumom na kontroly u diabetológa. Svoje zlé výsledky si často ospravedlňujú uvoľneným režimom v tomto čase. Horšie však je, že potom nasledujú fašiangy, Veľká noc, letné obdobie plné neodolateľného ovocia, potom prídu zabíjačky, svadby, narodeniny, meniny, stresy... Skrátka, dôvodov na zlé výsledky je, bohužiaľ, vždy príliš veľa a každým rokom sú rovnaké.

 

Je pravda, že počas takýchto udalostí je všade veľa koláčov a dobrého, no nezdravého jedla. Musí to byť pre diabetikov ťažké...

Tak ako vo všetkom, aj v stravovaní je potrebné udržať si zdravý rozum a poznať svoju mieru. Ak má diabetik v poriadku hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov, môže si občas dopriať, teda aj na sviatky, nejakú dobrotu a voľnejší režim, avšak za odmenu. Mal by vedieť, že to nemá byť každodenná rutina, ale musí si to zaslúžiť za svoju snahu, bez ktorej nemôže mať dobré glykémie. Ak dobré výsledky nemá, rozhodne by mal v sebe nájsť sebazaprenie a vyhnúť sa sladkým a mastným jedlám.

 

Z čoho konkrétne zistíte, že pacient nedodržiaval diétu?

V diabetológii v súčasnosti používame najčastejšie laboratórny parameter, ktorý vyšetrujeme každému pacientovi na ambulancii, a to v pravidelných intervaloch. Je to glykovaný

hemoglobín = jeho skratka je HbA1c a pacientami je často laicky nazývaný aj priemerný trojmesačný cukor. Je to vyšetrenie zo žilovej krvi, ktoré poskytuje spätný pohľad na hodnoty krvného cukru za uplynulé obdobie, čím veľmi ľahko odhalíme niekoho, kto nedodržiava diétu a režim tak, ako by mal.

 

Pre mieru spolupráce pacienta pri liečbe a dodržiavanie pokynov lekára existuje v medicíne aj samostatný pojem – adherencia. Poctivý prístup k liečbe je teda zrejme problémom pri všetkých oblastiach medicíny, diabetológ však prešľapy pacienta hneď odhalí...

Pacient si musí uvedomiť, že by sa mal liečiť v prvom rade pre seba, aby predchádzal komplikáciám cukrovky, nie pre lekára. Cukrovka nebolí, naše telo si ale všetko pamätá, aj to, ako sa k nemu správame. Ak mu dlhodobo ubližujeme vysokou hladinou cukru, na scénu nastupujú komplikácie, a tie je často už veľmi ťažko zvrátiť. V prípade klasickej cukrovky 2. typu má väčšinu zdravotného stavu a smer, akým sa bude ochorenie ďalej vyvíjať, vo svojich rukách sám pacient. Len za jeho aktívnej snahy a spolupráce s lekárom je možný dobrý manažment cukrovky.

 

Aké komplikácie si tou nedostatočnou spoluprácou môžu pacienti spôsobiť?

Dobré glykémie a výsledky sú dôležité na to, aby sa pacient nedopracoval k vážnym dlhodobým komplikáciám cukrovky, akými sú srdcový infarkt, mozgová porážka, diabetická noha, poškodenie očí alebo obličiek. Kto sa aktívne nestará o svoju cukrovku, dobrovoľne si skracuje život o 8 až 15 rokov.

Späť