Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Sychravé počasie a skracujúce sa dni prispievajú k vzniku jesennej depresie - ohrození sú predovšetkým seniori, osamelí a chorí ľudia

18.10.2023

Jesenné obdobie sa vo zvýšenej miere spája s pocitmi osamelosti, smútku až depresie. Najvýraznejšie tieto pocity vnímajú predovšetkým seniori, osamelí a chorí ľudia. A hoci sychravé počasie a skracujúce sa dni môžu byť ich spúšťačom, v prípade závažnejších a dlhotrvajúcich prejavov je nutné vyhľadať odbornú lekársku pomoc. Ako sa s depresiou snažia vysporiadať na oddelení dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová, nám ozrejmila primárka MUDr. Miriam Kvostková.

„Jesenné obdobie je veľmi špecifické. Na jednej strane môžu byť slnečné a farebné dni, ale na druhej strane sa dni skracujú, mení sa čas, pribúda daždivých dní. Pacienti vo vyššom veku sú častokrát smutnejší, citlivo vnímajú aj zmenu počasia, sťažujú sa viac na bolesti, ktoré sa objektívne nemuseli zhoršiť, len oni si ich viac pripúšťajú, viac sa sledujú,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Kvostková. Odborníci starostlivo sledujú aj pocity, ktoré sú pre jeseň prirodzené, sústredia sa však tiež na potenciál ich prerastania do diagnózy depresie. „Depresia sa prejavuje aj zhoršením chronických ochorení - napr. pacienti s vredovou chorobou žalúdka majú viac problémy s trávením, srdcovocievne ochorenia či ochorenia dýchacích orgánov sa prejavia zhoršením dýchania, ťažobou. Samota určite vplýva na celkové zdravie človeka, keďže človek je spoločensky zameraný tvor,“ hovorí odborníčka.

 

Na oddelení dlhodobo chorých handlovskej nemocnice majú k dispozícii pre pacientov 40 lôžok, ktoré sú zväčša plné. „Každoročne aj u našich pacientov zaznamenávame menej či viac závažné depresie, u seniorov je tento výskyt rádovo vyšší. Snažíme sa to okamžite riešiť predovšetkým včasným rozhovorom, vďaka čomu sa pacienti odpútajú od nepríjemných situácií, skrášľujeme priestory oddelenia jesennou výzdobou, čo má na psychiku prekvapivo pozitívny vplyv, ale častokrát stačí aj obyčajný úsmev a povzbudenie, ktoré pacientom dodá nádej. Seniorom sa snažíme byť nápomocní citlivým prístupom a tam, kde to zdravotný stav dovolí, sa snažíme pacientom aspoň trochu ich režim spestriť,“ dodáva MUDr. Kvostková.

 

Ak je tzv. jesenná depresia len v počiatočnej fáze, seniori si vedia pomôcť aj sami. „V domácom prostredí najskôr podnecujú stretnutia s príbuznými, známymi, s ktorými sa môžu porozprávať. Ideálne je, ak sa im okolie snaží spríjemniť dni návštevou, prechádzkou, už len malý rozhovor, navodenie inej témy dokáže „vytrhnúť“ človeka zo smútku. Veľakrát však príbuzní majú pracovné povinnosti a nemajú dostatok času na seniorov, títo sa cítia odstrčení, opustení a v spojení so sychravým počasím a skracujúcimi sa jesennými dňami potom narastá aj počet depresií,“ vysvetľuje primárka ODCH Nemocnice AGEL Handlová príčiny jesenných depresií. Ak je stav vážny, je nutné pristúpiť k liečbe. „Moderné antidepresíva majú veľmi dobré účinky, len ich treba užívať pravidelne. Hoci sa to nezdá, depresia je jednou z najrozsiahlejších civilizačných chorôb, postihuje až 4 % celkovej populácie. Ak je pacient depresívny, je problém liečiť aj iné ochorenia, preto je určite dôležité depresiu včas podchytiť a liečiť. Ak totiž depresia pretrváva dlhšie a nijak sa nelieči, môže mať výrazný vplyv  na rozvoj ďalších ochorení, prípadne na regres v liečbe chronických ochorení,“ uzatvorila MUDr. Kvostková.

Späť