Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Movember je mesiacom povedomia o rakovine prostaty: „Pri ťažkostiach s močením zahoďte predsudky a vyhľadajte odborníka,“ vyzýva urologička

8.11.2023

November je mesiacom, ktorý sa už tradične spája so zvyšovaním povedomia o rakovine prostaty. Počet pacientov trpiacich týmto ochorením sa každoročne zvyšuje, pritom stačí tak málo – absolvovať preventívnu prehliadku u urológa. Rakovina prostaty totiž začína nenápadne, no až v 90 % prípadov je liečiteľná, ak je odhalená včas. O tom, ako sa ochorenia prostaty prejavujú, aj ako prebieha samotná preventívna prehliadka, porozprávala lekárka urologickej ambulancie Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viola Filipovičová.

Rakovina prostaty je jedným z najčastejších druhov rakoviny, postihujúcich mužov po celom svete. Ako iné ochorenia, aj tu možno predpokladať zvýšené riziko jej výskytu na základe určitých faktorov. „Medzi preukázané rizikové faktory patria vek nad 50 rokov, rasa, keďže rakovina prostaty sa častejšie vyskytuje u europoidnej rasy a rodinná predispozícia. Menej objasnenými faktormi sú strava, nedostatok pohybu, fajčenie, obezita, vystavenie chemickým látkam a slnečnému žiareniu, zápal a pohlavne prenosné choroby,“ uviedla lekárka urologickej ambulancie Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viola FIlipovičová. Hoci riziko vzniku ochorenia výrazne narastá po 50. roku života, vyskytnúť sa môže aj u mužov mladších, dokonca aj pod 40 rokov. „Veľa o vplyve veku hovorí aj fakt, že ochorenie postihuje až 6 z 10 mužov starších ako 65 rokov. Vo svojej praxi však, žiaľ, evidujem aj mužov tesne po štyridsiatke, ktorí majú potvrdený zhubný nádor prostaty. V tomto prípade zohrala úlohu genetika,“ doplnila skúsená urologička.

 

Ochorenia prostaty začínajú nenápadne a v počiatočných štádiách ani rakovina nemusí mať žiadne prejavy. „Postupne, ako nádor rastie a rozširuje sa, objavujú sa ťažkosti s močením – spomalený prúd moču, krv v moči, pocity neúplného vymočenia alebo úniky moču. V prípade pokročilého ochorenia sa už objavujú aj príznaky metastatického postihnutia iných orgánov – kostné bolesti či neurologické prejavy. Samozrejme, rakovina prostaty nie je jediným vysvetlením týchto príznakov. Často sa pri nich stretávame aj s nezhubným zväčšením prostaty, ktoré súvisí s vekom, alebo tiež so zápalovými ochoreniami prostaty, ktoré vyskytujú skôr u mladších mužov. Pri akýchkoľvek ťažkostiach s močením, alebo ak sa mužom niečo nepozdáva, určite odporúčam zahodiť predsudky a vyhľadať odborníka,“ upozorňuje MUDr. Filipovičová.

 

 Práve spomínané predsudky majú výrazný podiel na tom, že na prevenciu u urológa sa odhodlá len málo mužov. Práve preventívna prehliadka pritom môže odhaliť nielen rakovinu, ale aj iné ochorenia ešte v ich bezpríznakovej fáze a výrazne tak zvýšiť šancu na ich úspešné vyliečenie. „Muži vyšetrenia prostaty často podceňujú, presúvajú, tvária sa, že ich nepotrebujú. Určite to však nie je nič, za čo by sa mali hanbiť. Tak ako ženy navštevujú gynekológa, lebo je to špecialista zameraný na ženské zdravie, mali by aj muži nad 40 rokov absolvovať preventívne prehliadky u urológa. Práve tieto prehliadky sú najúčinnejšou prevenciou ochorení prostaty a sú plne hradené zdravotnou poisťovňou,“ vysvetlila odborníčka s tým, že vyšetrenie prostaty nie je bolestivé a pacienti pociťujú diskomfort skôr kvôli strachu a ostychu, ktorý počas neho prežívajú. „Vyšetrenie prostaty zahŕňa hmatovú kontrolu prostaty cez konečník, ultrasonografické vyšetrenie pomocou ultrazvukovej sondy umiestnenej na oblasť podbrušia a odber krvi so stanovením hodnoty onkomarkera PSA. Ide o nebolestivé vyšetrenia s vysokou presnosťou. Obavy z vyšetrenia nie sú na mieste, nakoľko jeho prínos ďaleko presahuje nepríjemné pocity, ktoré sa mužom spájajú skôr s predstavou tohto vyšetrenia, než s vyšetrením samotným,“ uzatvorila MUDr. Filipovičová.

Späť