Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V NEMOCNICI Handlová učia pacientov ako si chrániť kožné znamienka

6.7.2017

NEMOCNICA Handlová, člen skupiny AGEL sa aktívne venuje prevencii melanómu. Počet prípadov melanómu kože narastá. Dermatovenerologická ambulancia v handlovskej nemocnici vyšetruje v rámci preventívnych programov okrem bežných pacientov aj záujemcov, ktorí si prídu dať skontrolovať kožné znamienka.

Zdravotníci z Handlovej apelujú na problematiku prevencie rakoviny kože s novým a moderným prístupom vyzývajúcim k tomu, aby si ľudia bližšie všímali nielen svoje materské znamienka, ale aj znamienka svojich blízkych.

Vyšetrenie  znamienok je bez doplatku pacienta, je nebolestivé a časovo nenáročné. Preto každý, kto má podozrenie, že jeho znamienka sa zmenili, alebo vyzerajú neštandardne, môže prísť na vyšetrenie bez obáv a kedykoľvek v priebehu roka.

„Aby bola liečba účinná, je dôležité včasné rozpoznanie ochorenia, preto aj v tomto prípade platí, že prevenciu netreba podceňova. Pacienti, u ktorých bola po vyšetrení znamienok doporučená chirurgická liečba, teda chirurgické odstránenie znamienka  s histologickým vyšetrením,  prídu opäť na našu ambulanciu na kontrolu po chirurgickom výkone, kedy si s pacientom dohodneme  ďalší  liečebný postup, alebo určíme termíny pravidelných kontrol,“ povedala lekárka dermatovenerologickej ambulancie MUDr. Gabriela Uhliarová.

V povedomí širokej verejnosti je stále nedostatok vedomostí o dermatologickej starostlivosti, ktorú ľudia vyhľadávajú, aby boli včas odhalené prvotné známky rakoviny kože, často viditeľné voľným okom.

Je veľmi dôležité  venovať pozornosť  samovyšetreniam znamienok, sledovať všetky zmeny veľkosti u tých existujúcich a zaznamenať výskyt znamienok nových. Prevencia začína u každého doma. Čím viac ľudí bude sledovať svoju kožu a kožu svojich blízkych, tým viac ľudí navštívi dermatológov včas.

Späť