Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Seniorom pomáhajú v handlovskej nemocnici dodržiavať pitný režim

25.7.2017

NEMOCNICA Handlová, člen skupiny AGEL, vzdeláva seniorov v oblasti pitného režimu. Títo ľudia sú oveľa náchylnejšie k problémom spojeným s dehydratáciou. Garantom aktivít, ktoré smerujú k vyšším ročníkom je MUDr. Miriam Kvostková, ktorá pracuje ako primárka na oddelení dlhodobo chorých v handlovskej nemocnici.

Seniori majú znížený reflex smädu. Čím má človek vyšší vek, tým menej pociťuje smäd. Z toho dôvodu rastie riziko dehydratácie a jej následky môžu byť pre telo oslabené vekom veľmi vážne.

,,Dospelý človek by mal vypiť  20 až 45 ml tekutín na jeden kilogram hmotnosti. Odporúča sa prijať  2,5 až 3,0 litre tekutín, ktoré by mal človek denne vypiť,“ uviedla MUDr. Miriam Kvostková z handlovskej nemocnice.

V letnom období by sa mal dodržiavať pitný režim a piť dostatočné množstvo tekutín. Na uhasenie smädu je najvhodnejšia voda, minerálne vody a nesladené čaje. Dostatočný pitný režim je optimálne zhruba 8 pohárov denne. Do pitného režimu možno zaradiť aj vývarové polievky, bielu kávu, mlieko a mliečne nápoje. Organizmus seniora obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami,  tak ako u mladších ľudí. Pre starších ľudí  je nedostatok tekutín veľmi nebezpečný.

,,Ľudia by mali využívať prevažne široký sortiment tekutín, obmedzovať príjem sladených limonád a perlivých vôd pre vyššie množstvo oxidu uhličitého. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri voľbe minerálnych vôd by sa mala venovať zvýšená pozornosť obsahu sodíka. Ľudia vo vyššom veku veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a zvýšení obsah sodíka by im mohol tento stav ešte skomplikovať“ doplnila MUDr. Miriam Kvostková.  

Späť