Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Handlová sa ročne zrehabilituje 7 000 pacientov

8.9.2020

Ôsmy september je Svetovým dňom fyziatrie. Táto oblasť medicíny sa v poslednej dekáde dostala výrazne do popredia, fyzioterapeuti a odborníci na rehabilitáciu zdôrazňujú, aký obrovský pokrok môže dosiahnuť aj pacient v ťažkom stave pri systematickom cvičení pod správnym vedením odborníka. Bohatú históriu a skvelé výsledky má aj Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie/FRO/ Nemocnice AGEL Handlová.

„Naše oddelenie je v nemocnici etablované od konca 80-tych rokov minulého storočia po dislokácii z Bane Handlová. Ročne liečime  okolo 7 tisíc pacientov, o ktorých sa starajú šiesti terapeuti, lekár a masér," hovorí primár FRO Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Július Káder. Rehabilitácia je interdisciplinárny medicínsky odbor úzko prepojený s chirurgiou, traumatológiou, ortopédiou,     neurológiou, neurochirurgiou, reumatológiou, interným aj všeobecným lekárstvom. Využíva princípy pohybovej liečby , elektroliečby, vodoliečby, liečbu teplom, chladom, fototerapiu, balneoterapiu na doliečovanie ochorení a porúch pohybového aparátu. ,,Jedno slovenské príslovie hovorí: "Nevyučený holič hotový kat". Pre dobre vedenú rehabilitačnú starostlivosť je dôležité zhodnotenie zdravotného stavu lekárom FRO, stanovenie rehabilitačného plánu, erudovaní fyzioterapeuti , maséri , priestorové a prístrojové vybavenie pracoviska a v neposlednom rade spolupráca pacienta, objasňuje princípy úspešnej liečby primár J. Káder. Najčastejšími ochoreniami, s ktorými prichádzajú pacienti na handlovské oddelenie sú ortopedické, traumatologické, neurologické a reumatologické diagnózy. ,,Liečime aj deti. Najčastejšie s deformitami  pohybového aparátu a po úrazoch, "dodáva skúsený primár.

Vyhľadávanou terapiou sú aj balneologické procedúry, ktoré zlepšujú prekrvenie tkanív, tlmia bolesť, dokážu uvoľniť spazmus svalov a tým pomôcť k zlepšeniu pohyblivosti. A ako je to s prístupom a dôverou pacientov pre oblasť fyzioterapie a rehabilitácie? „Je to individuálne, značný vplyv má aktuálna IT éra, možnosť získať informácie. Úspech je najmä v dôvere pacient – personál nášho oddelenia. Ak toto funguje, dosahujeme veľmi dobré výsledky. S potešením môžem konštatovať, že v drvivej väčšine prípadov sú naši pacienti zodpovední," dodáva na záver primár Káder.

Späť