Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Cievna chirurgia v handlovskej nemocnici ročne zoperuje viac ako 600 pacientov s kŕčovými žilami

20.10.2020

Kŕčové žily, ktoré sa nazývajú aj varixy, nie sú len estetickým problémom, ale môžu viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. Práve kŕčové žily sú častou príčinou návštevy Cievnej chirurgie v Nemocnici AGEL Handlová, kde na ich operáciu a liečbu využívajú najmodernejšie metódy. Ročne vykonajú na tomto oddelení viac ako 600 operácií varixov.

Kŕčové žily sa najčastejšie vyskytujú na dolných končatinách a trpia nimi viac ženy ako muži. Príčiny vzniku môžu byť rôzne, jednou z nich je genetická predispozícia. ,,Tiež je to sedavý spôsob života, dlhodobé státie či málo pohybu. Ďalej to je nadváha a obezita, tehotenstvo, nevhodné oblečenie, teda vysoké opätky, tesný odev a príčinou môže byť všetko to, čo zvyšuje tlak v žilovom systéme dolných končatín. V žilách na dolných končatinách sú jednosmerné chlopne, ktoré púšťajú krv len jedným smerom. Keď sa zvyšuje tlak v žilovom systéme, steny žily sa napínajú a chlopne potom prepúšťajú krv spätne a znovu v ňom navyšujú tlak. Keď táto situácia trvá dlhšie, začnú sa chlopne deformovať, až zaniknú a tvoria sa kŕčové žily,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Výrostko, ktorý sa v cievnej ambulancii handlovskej nemocnice s varixami stretáva často. Ich príznaky môžu byť viditeľné, teda je vidieť samotné kŕčové žily, opuch, zápal alebo vred predkolenia. Neviditeľné príčiny nazývame aj pocitové a patrí sem svrbenie, svalové kŕče, bolesti, pocity ťažkých nôh, nepokojné nohy, únava, pálenie a pocit prehrievania nôh.

Správna a včasná liečba tejto diagnózy je veľmi dôležitá. ,,Neliečený stav tohto ochorenia môže dospieť ku komplikáciám, a tými sú vred predkolenia, zápaly žíl, upchatie hlbokého žilového systému, nemožnosť vykonávať určité druhy práce až po trvalú invaliditu. Na našom oddelení používame na operačnú liečbu kŕčových žíl laserovú metódu, máme k dispozícii kompletné prístrojové vybavenia na tieto operácie. Výsledky našich operácií spĺňajú kritériá celosvetových štatistík a v niektorých parametroch máme výsledky dokonca lepšie,“ hovorí cievny chirurg MUDr. Vladimír Výrostko. Pred samotnou operáciou sa podľa jeho slov po príjme pacienta realizuje tzv. kreslenie a meranie pod sonografickou kontrolou, až potom sa pristupuje k operácii.

Nemocnica AGEL Handlová  je situovaná v pokojnom prostredí mesta Handlová. Je to nemocnica rodinného typu, čo znamená, že najvyššou prioritou je pre nich rodina. Tejto filozofii vedenie prispôsobilo celý chod nemocnice, návštevné hodiny, konzultačné hodiny, prístup lekárov, sestier a celého personálu. Jednotlivé oddelenia sú vybavené najkvalitnejšími diagnostickými prístrojmi.

Späť