Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

,,Práca so starými ľuďmi je poslanie, ktoré si vyžaduje celého človeka,“ hovorí nová vrchná sestra z handlovského seniorcentra

26.10.2020

Mesiac október je aj mesiacom úcty k starším, avšak nielen počas neho, ale aj počas celého roka by sme starším ľuďom mali vyjadrovať úctu a pochopenie. V Senior centre Svätej Kataríny, ktoré je súčasťou Nemocnice AGEL Handlová, sa momentálne starajú o 20 klientov, a tí si svoju ,,druhú rodinu“ nevedia vynachváliť.

Vrchná sestra Mgr. Viera Mažičová Dis. nastúpila do tejto funkcie 1. októbra, avšak už teraz vie, že toto rozhodnutie neoľutuje. ,,Pre mňa je najdôležitejšie, aby som robila svoju prácu s radosťou a aby mi radosť aj prinášala.  Po rokoch strávených na operačnej sále a na chirurgickom oddelení som dospela k záveru, že potrebujem zmenu. Pri ponuke pracovať v senior centre som ani chvíľku nezaváhala. Možno preto, že sama mám otca v tejto vekovej kategórii.  Vždy tu bude určité percento ľudí, ktorí budú vzhľadom na svoj stav a vek potrebovať väčšiu starostlivosť, akú im dokáže poskytnúť vlastná rodina,“ vysvetľuje svoju cestu do handlovského senior centra, v ktorom je veľmi spokojná. ,,V Senior centre  Svätej Kataríny tvoríme s obyvateľmi jednu veľkú rodinu. Naši klienti nepotrebujú veľa, stačí pár pekných slov, milý úsmev, úcta a vzájomné porozumenie. To všetko sa im snažíme dávať my, zamestnanci. Dôležité je len akceptovať určité zvláštnosti osobnosti starých ľudí a zároveň rešpektovať ich doterajšiu životnú cestu, ich identitu. Práca so starými ľuďmi je náročná a vyčerpávajúca. Je  to poslanie, ktoré si vyžaduje  celého človeka, jeho lásku, trpezlivosť, ľudský prístup, porozumenie a schopnosť počúvať. Kto tieto schopnosti nemá, musí si vybrať iný smer,“ opisuje, čo všetko musí spĺňať človek, ktorý sa rozhodne zasvätiť svoj život práci so seniormi.

Nová vrchná sestra už pri nástupe vedela, že kolektív personálu aj klientov je veľmi príjemný a zohratý. ,,Od prvých dní som mala výhodu, že som nastúpila do dobre rozbehnutého vlaku. Teraz treba len udržiavať chod a v rámci možností vylepšovať. Budem sa snažiť byť dobrým sprievodcom jeseňou života svojím klientom, byť im oporou a bútľavou vŕbou. Tak, ako pre našich klientov, aj pre nás platí, že rokmi nám zvráskavie koža, zošedivejú vlasy, ale keď sa človek vzdá optimizmu, zvráskavie aj duša. Všetci túžime po tom istom, dožiť sa múdrej a láskavej staroby, a toto sa celý náš kolektív v senior centre snaží,“ hovorí Mgr. Viera Mažičová Dis.

Personál a vedenie Senior centra Svätej Kataríny sa snažia aj napriek epidemiologickým obmedzeniam a napriek zákazu návštev zabezpečiť, aby babičky a dedkovia neboli úplne ,,odstrihnutí“ od rodiny. Prišli s originálnym riešením a s rodinou sa môžu skontaktovať prostredníctvom video hovorov cez tablet a notebook.  Všetci, ktorí majú o takýto hovor záujem, sa objednajú na konkrétny deň a čas tak, aby to všetkým vyhovovalo. Keďže neovládajú aplikáciu samostatne, pretože nie sú tak technicky zdatní, pomoc pri videohovoroch im poskytuje sociálna pracovníčka. Pandemickú situáciu handlovskom senior centre zatiaľ zvládajú dobre, prísne dbajú o dodržiavanie hygieny.

Senior centrum Svätej Kataríny je zariadenie poskytujúce sociálne služby ľuďom, ktorí si vyžadujú celodenný dohľad skúsených odborníkov, pretože si nedokážu sami pripraviť stravu, zobrať v stanovenom čase lieky, alebo jednoducho nechcú byť sami, ale v spoločnosti veku primeraných osôb. Kapacita Senior centra je 20 lôžok. Opatrovateľské služby zabezpečuje odborne zdatný personál s dlhoročnými skúsenosťami so starostlivosťou o odkázané osoby. Klienti majú zabezpečené dôstojné podmienky pre pobyt v centre, s dôrazom na dostupnosť rehabilitačných služieb a iných výhod vyplývajúcich z umiestnenia centra v nemocnici.

Späť