Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V práci sestrou ošetrujúcou seniorov, vo voľnom čase fitnes trénerka a závodná bežkyňa

3.11.2020

Práca zdravotnej sestry je mimoriadne náročná, zvlášť v dnešných dňoch. Dennodenná starostlivosť o pacientov si vyžaduje pracovitosť, trpezlivosť, precíznosť, ale aj ľudskosť a pochopenie, keďže pacienti sú rôzni. K tomu dnešná aktuálna pandémia. Kde majú brať zdravotnícki pracovníci silu a motiváciu do ďalšej práce? Výborný recept ako si vyčistiť hlavu, zabudnúť na pacientov i nemocnicu je recept zdravotnej sestry Ivana Cangárovej z Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová. Vo voľnom čase je trénerkou fitnes a bežkyňou.

K práci v nemocnici sa I. Cangárová dostala prostredníctvom rodiny. ,,Moja mamina tam dlhé roky pracovala ako sanitárka. Raz sa ma opýtala, či by som tam nechcela tiež ísť pracovať na rovnakú pozíciu a ja som neváhala, moja odpoveď znela áno,“ spomína na svoje začiatky bývalá sanitárka. Práca ju bavila, ale po získaní praxe mala ambíciu sa posunúť ďalej. ,,Začala som chodiť na Zdravotnú školu do Zvolena a vyštudovala som odbor zdravotnícky asistent, dnes je to praktická sestra a získala som tak ďalšie praktické skúsenosti. Som rada, že som si zvolila toto povolanie,“ úprimne sa vyznáva I. Cangárová.

Ale aj šport dlhé roky k nej patrí.  ,,Moja cesta k cvičeniu začala inštruktorkou aerobiku, ktorému som sa venovala niekoľko rokov. Keďže ľudia sa menia, aj ja som spravila pár zmien. Spravila som si TRX inštruktora v Pezinku, kondičného trénera 1.kvalifikačného stupňa. Momentálne vediem skupinové hodiny TRX a kruhové tréning vo fitku v Handlovej,“ opisuje svoju mimopracovnú záľubu sestra I. Cangárová. Jej tréningy podporujú rozvoj všeobecnej kondície a formovanie postavy. A na cvičenie zlákala už aj svoje kolegyne. Na moje skupinové hodiny chodí cvičiť aj moja vedúca sestra, poskytujem aj individuálne hodiny.“ Neoceniteľnou službou je, keď sa jej kolegyne pýtajú na nejaký problém s postavou. Vie poradiť, čo cvičiť, ako, ktoré partie. ,,Ale pacientov nechávam na naše rehabilitačne sestry,“ smeje sa sympatická sestra.

Jej najnovšou aktivitou je beh. ,,Nejaký čas som sa venovala atletickému crossu. Teraz  aktívne rok a pol behám pod vedením trénerky Petry Fašungovej,“ hovorí I. Cangárová a skromne pridáva aj prvé úspechy, tohtoročné tretie miesto v päťkilometrovom behu Pieštany Night City Run. Podobne zodpovedne ako v práci v starostlivosti o pacientov, pristupuje aj k svojej športovej záľube.

,,Každé preteky aj tréning beriem s veľkým rešpektom a teším sa, že som ,,to dala“. Všetko je pre mňa víťazstvom. Hoci sa zdá, že popri náročnej práci v nemocnici, trénovaniu a behaniu je čas I. Cangárovej úplne vybukovaný, nie je tomu tak. ,,Samozrejme, že najväčším oddychom je pre mňa čas strávený s rodinou. Ale chodím ešte na kurzy salsy a bachaty“, dodáva na záver sestra a fitneska v jednom. 

Späť