Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Zdravotníci na Oddelení dlhodobo chorých spríjemňujú pacientom vianočné obdobie

23.12.2020

Na Oddelenie dlhodobo chorých v Nemocnici AGEL Handlová zavítali Vianoce. Vďaka sanitárom a sestrám sa podarilo pacientom, ktorí tieto sviatky strávia v nemocnici, vyčarovať úsmev na tvári. Spoločné priestory sú krásne vyzdobené, čím pripomínajú pacientom domov.

„Nastalo najkrajšie obdobie roka – Vianoce, a preto ako každý rok, aj my by sme si chceli spríjemniť tento čas výzdobou na oddeleniach dlhodobo chorých. Hlavne pre tých, ktorí nemôžu stráviť Vianoce s rodinou, svojimi blízkymi  a musia byť v nemocnici. Aspoň takouto formou im chceme pripomenúť a hlavne spríjemniť tieto krásne sviatky,“ hovorí vedúca sestra Miriam Molnárová. Vianočnú výzdobu umiestnili hlavne do jedálenského kúta, do vyšetrovne a dennej miestnosti pre personál. „Tam sa nachádza aj adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré si postupne zapaľujeme každú nedeľu. Veľakrát máme výzdobu na oddelení skôr ako doma,“ vysvetľuje s úsmevom. Pacienti boli prekvapení a šťastní, podľa slov zdravotníkov mali niektorí dokonca v očiach aj slzy. Počas vianočných sviatkov bude na Oddelení dlhodobo chorých hospitalizovaných 18 pacientov, čo je približne 30% v porovnaní s bežnými dňami. A práve im sa budú snažiť spríjemniť tieto dni čo najviac. „Po celý rok pristupujeme k pacientom pozitívne s láskou a úctou, ale v tomto krásnom období Vianoc sa snažíme byť k pacientom ešte citlivejší a prívetivejší. Snažíme sa ich rozveseliť a prekonať to odlúčenie od najbližších. Veľakrát pacienti sú smutní a neraz si aj poplačú. Vtedy sa im snažíme poskytnúť hlavne útechu. Veľakrát už len také pustenie vianočných piesní a kolied im spríjemní deň a vyčaruje úsmev na perách,“ hovorí vedúca sestra.

Pacienti, ktorí strávia vianočné sviatky na Oddelení dlhodobo chorých, o svoje darčeky od blízkych a rodiny ani tento rok neprídu. „Možnosť priniesť pacientom darčeky určite je aj po iné, teda tieto pandemické dni. Prostredníctvom pracovníčky na vrátnici, ktorá prinesené veci odovzdá personálu z oddelenia, sa tak sa vytúžené prinesené darčeky dostanú do rúk pacienta. Zabezpečili sme aj možnosť telefonátov s rodinnými príslušníkmi, aby sme našim pacientom spríjemnili aj takýmto spôsobom sviatky,“ opisujem primárka oddelenia MUDr. Miriam Kvostková.

Späť