Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Smutné prvé výročie pandémie na Slovensku. Na ktorý deň pandémie primárka v Handlovej nikdy nezabudne?

4.3.2021

Pandémia koronavírusu je tu s nami už rok, od kedy sa 6.marca 2020 objavil prvý prípad na Slovensku a počas ktorého si najmä zdravotníci siahli na dno svojich ľudských síl. Počas prvých mesiacov nikto ani len nepredpokladal, že po roku budú prípady nakazených koronavírusom stúpať a už vôbec nie, že denne budú po celom Slovensku umierať desiatky ľudí. Lekárov a sestry zasiahla táto situácia profesijne, ale aj osobne, ako nám prezradila primárka handlovskej nemocnice.

Oddelenie dlhodobo chorých v handlovskej nemocnici patrí medzi tie, ktoré pandémia koronavírusu veľmi ovplyvnila. Pre všetkých zdravotníkov nastali náročné dni, čo potvrdzujú aj slová primárky MUDr. Miriam Kvostkovej. ,,Dní, ktoré sa nám vryli do pamäti, je určite viac, každý bol niečím výnimočný. Pamätám si aj radostné dni, kedy sa zlepšil našim pacientom zdravotný stav, ktorý bol v mnohých prípadoch natoľko vážny, že sme v zlepšenie ani nedúfali,“ hovorí primárka ODCH. Takisto nikdy nezabudne na to, ako zistila, že sama je na koronavírus pozitívna. ,,Nie je to pre mňa pekná spomienka, cítila som obavy a zároveň veľký rešpekt. Priebeh ochorenia bol našťastie primeraný, strata čuchu a chuti však pretrvávali dlhšiu dobu. Na to nadväzoval aj radostný deň, keď mi prišla správa o negatívnom výsledku,“ dopĺňa.

Zdravotníci aj odborníci sa jednoznačne zhodujú, v tejto ťažkej dobe je najdôležitejšie si stále dávať si pozor na seba aj na svojich blízkych a dodržiavať hygienické nariadenia. Rúško, odstup, ruky sú tri základné pravidlá, ktoré stále znamenajú základ pre ochranu zdravia.  

Späť