Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Darovať krv znamená darovať život

15.6.2021

Krv je v zdravotníctve považovaná za najvzácnejšiu tekutinu, preto sú jej darcovia mimoriadne cenení. Aj v radoch Nemocnice AGEL Handlová sa nájdu zamestnanci, ktorí sa na darovaní krvi zúčastňujú pravidelne. 14. júna si pripomíname Svetový deň darcov krvi, je oslavou dobrovoľných darcov, ktorí nezištne a v mnohých prípadoch aj pravidelne darúvajú najvzácnejšiu tekutinu. Cieľom je tiež upozorniť na dôležitosť a obrovskú potrebu darcovstva krvi.

Riaditeľka handlovskej nemocnice Ing. Marta Eckhardtová, MPH bola prvýkrát darovať krv už v roku 1996 a patrila k prvým darcom, ktorí boli na novootvorenom Hematologicko-transfúziologickom oddelení v Zlatých Moravciach. Krv darovala už 18-krát a jej motivácia je jednoznačná: ,,Viac ako tridsať rokov pracujem v zdravotníctve. Napriek tomu, že nie som zdravotnícky pracovník, zažila som veľa ľudských osudov, ktorým práve krv zachránila život, a to sa mi zapísalo hlboko do podvedomia. Okrem toho som dlhé roky pracovala na vysokej pozícii v Slovenskom červenom kríži a pravidelne som sa zúčastňovala oceňovania viacnásobných darcov krvi a bola som hrdá, že patrím k nim, napriek tomu, že som získala len bronzovú Jánskeho plaketu. Bez preháňania môžeme povedať – darovať krv znamená darovať život. Je úžasné, že týmto humánnym a jednoduchým spôsobom vieme pomôcť druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Ak je človek zdravý, k náhrade krvi dôjde do pár hodín, ale hodnota krvi, ktorú poskytne, je neopísateľná. Treba viac dôvodov?“ uviedla.

Masérku z Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia k darovaniu krvi priviedla pacientka. ,,Spomínala mi, že chodí darovať krv a keďže som sa s touto myšlienkou dlhšie pohrávala, tak som sa k nej pridala. Zatiaľ mám za sebou 12 darovaní, v roku 2020 som po 10-tich darovaniach dostala bronzovú Jánskeho plaketu. Kým mi to môj zdravotný stav bude dovoľovať, určite neplánujem prestať s darovaním,“ hovorí. K tomu, aby darovala krv, ju vedie pocit, že možno práve vďaka nej sa zachráni ľudský život. Pridáva sa k nej aj sanitárka Valéria Krivušová, ktorá prvýkrát darovala najvzácnejšiu tekutinu v roku 2009 a odvtedy má za sebou 15 odberov. ,,Keď darujem krv, lepšie sa cítim po fyzickej stránke a aj po ľudskej, že som možno niekomu zachránila život. Kto môže a ešte váha, určite by som len odporučila, nech to vyskúša, možno ju raz aj on sám bude potrebovať,“ vyzýva sanitárka aj ostatných k tomuto šľachetnému činu.

Späť