Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Aké sú tie správne tašky a prezuvky pre školákov?

8.9.2021

Začiatok školského roka je aj dilemou pre rodičov školákov ako zabezpečiť pre deti školskú tašku a prezuvky tak, aby sa deťom páčili, ale predovšetkým, aby boli vyhovujúce aj z pohľadu zdravotného a správneho vývoja detského tela. Skĺbiť obe kritériá vôbec nie je jednoduché, o čom svedčia aj mnohé zdravotné problémy detí.

„Školská taška by mala spĺňať niekoľko kritérií. Zdravotné, funkčné i bezpečnostné. Pri výbere pozeráme na jej hmotnosť. Hmotnosť u mladších žiakov by mala byť do 1200 g. Je dôležité skontrolovať aj výstuže a materiál, aby váha nebola na úkor kvality. Jedným takým pravidlom je, že taška by nemala presahovať desatinu hmotnosti žiaka,“ vysvetľuje Mgr. Katarína Klátiková, vedúca sestra oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Handlová. Zadná časť tašky má byť pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná. Popruhy tašky by mali byť široké 4 – 5 cm a obalené mäkkou výstužou, nemali by byť príliš dlhé. Spodný okraj tašky by mal byť po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť. Vhodné sú aj popruhy v oblasti hrudníka a pása. Ak sú príliš dlhé popruhy, tak to podporí zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsun hlavy. „Taška cez jedno rameno je nevhodná, spôsobuje nerovnomerné zaťaženie vyvíjajúceho sa chrbta, čo má za následok skoliózu. U starších detí, ktoré nosia ťažšie učebnice, je vhodnou alternatívou taška na kolieskach, ale so striedaním rúk,“ vysvetľuje odborníčka.

Druhou dôležitou dennodennou potrebou školákov sú prezuvky, resp. otázka, akú obuv pre deti zvoliť, aby spĺňala zdravotné kritériá. „Detská obuv by mala byť vyrobená z prírodných materiálov, mala by mať správnu veľkosť, anatomicky tvarovanú stielku. Vhodná je aj pracka okolo členka u menších detí. Odporúčam obuv vyberať v zdravotníckych potrebách,“ hovorí Mgr. Klátiková s odôvodnením, že  najvhodnejšou obuvou na detskú nohu je šľapka alebo obuv s ortopedickou vložkou. Je potrebné si všímať prezuvky počas školského roka a v prípade opotrebenia alebo pri raste nohy treba obuv vymeniť. „Obuv a hlavne prezuvky do školy sú veľmi dôležité pre vývin detskej nohy a samozrejme aj pre vývoj chrbtice,“ dodáva odborníčka.

Späť