Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Na jeseň pozor na depresiu, ohrození sú hlavne starí a chorí ľudia

4.11.2021

Jesenné obdobie sa, hlavne v súvislosti so seniormi, osamelými a chorými ľuďmi spája aj vo zvýšenej miere s pocitmi osamelosti, smútku až depresie. Tieto stavy sú z časti pochopiteľné, ale v prípade závažnejších a dlhotrvajúcich prejavov je nutné vyhľadať odbornú lekársku pomoc. Ako sa s depresiou snažia vysporiadať v Nemocnici AGEL Handlová a predovšetkým na oddelení dlhodobo chorých nám ozrejmila primárka MUDr. Miriam Kvostková.

„Jesenné obdobie je veľmi špecifické, na jednej strane môžu byť slnečné a farebné dni, ale na druhej strane sa dni skracujú, mení sa čas, pribúda daždivých dní. Pacienti vo vyššom veku sú častokrát smutnejší, citlivo vnímajú aj zmenu počasia,  sťažujú sa viac na bolesti, ktoré sa objektívne nemuseli zhoršiť, len oni si to viac pripúšťajú, viac sa sledujú,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Kvostková. Ak už ide o diagnózu, tá má svoje špecifické príznaky. „Depresia sa prejavuje  aj zhoršením chronických ochorení - napr. pacienti s vredovou chorobou žalúdka majú viac problémy s trávením, srdcovocievne ochorenia, ochorenia dýchacích orgánov sa prejavia zhoršením dýchania. Samota určite vplýva na celkové zdravie človeka, keďže človek je spoločensky zameraný,“ hovorí odborníčka.

Na Oddelení dlhodobo chorých handlovskej nemocnice majú k dispozícii pre pacientov 40 lôžok, ktoré sú zväčša plné. „Každoročne aj u našich pacientov zaznamenávame menej či viac závažné depresie, u seniorov je tento výskyt rádovo vyšší. Snažíme sa to okamžite riešiť predovšetkým včasným rozhovorom, vďaka čomu sa pacienti odpútajú od nepríjemných situácií, každoročne sa snažíme skrášliť priestory oddelenia jesennou výzdobou, čo má na psychiku prekvapivo pozitívny vplyv, ale častokrát stačí aj obyčajný úsmev a povzbudenie, ktoré pacientom dodá nádej. K vzniku depresie v tomto období prispieva aj pandémia a zákaz návštev pacientov, čo pocit osamelosti a bezútešnosti vo vzťahu aj k pobytu v nemocnici ešte umocňuje. Preto sa hlavne našim seniorom snažíme byť nápomocní citlivým prístupom, tam, kde to zdravotný stav dovolí sa snažíme pacientom aspoň trochu ich režim spestriť,“ dodáva MUDr. Kvostková.

Ak je tzv. jesenná depresia len v počiatočnej fáze, pacienti si vedia pomôcť aj sami. „Určite vyhľadávajú stretnutia s príbuznými, známymi, s ktorými sa môžu porozprávať. Okolie sa tiež snaží spríjemniť pocit samoty návštevou, už len malý rozhovor, navodenie inej témy dokáže „vytrhnúť“ človeka z dlho trvajúceho smútku. „Veľakrát však príbuzní majú pracovné povinnosti a nemajú dostatok času na seniorov, títo sa cítia odstrčení, opustení, preto narastá aj počet depresií,“ vysvetľuje primárka ODCH Nemocnice AGEL Handlová príčiny jesenných depresií. Ak je stav vážny, je nutné pristúpiť k liečbe. „Moderné antidepresíva majú veľmi dobré účinky, len ich treba užívať pravidelne. Hoci sa to nezdá, depresia je jednou z najrozsiahlejších civilizačných chorôb, postihuje až 4 % celkovej populácie. Ak je pacient depresívny, je problém liečiť aj iné ochorenia, preto je určite dôležité včas zistiť a liečiť aj depresiu. Ak totiž depresia pretrváva dlhšie a nijak sa nelieči, môže mať výrazný vplyv  na rozvoj ďalších ochorení, prípadne na regres v liečbe dlhodobejších ochorení.

Späť