Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Jesenné urologické problémy nemieme podceňovať. Výnimkou nie sú ani u detí

29.11.2021

Náhle ochladenie, sychravé počasie alebo nevhodné oblečenie. Toto všetko môže spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie, ktoré často vyústia do zápalu močových ciest a močového mechúra. Koho najčastejšie postihujú, kedy navštíviť lekára a aké problémy môžu nastať, sme sa spýtali MUDr. Violy Filipovičovej, urologičky z Nemocnice AGEL Handlová.

Jesenné počasie predisponuje k vzniku infekcií najmä prechladnutím a následným oslabením imunity. „Najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest je baktéria E.coli, ktorá prirodzene osídľuje oblasť hrubého čreva a vplyvom nedostatočného pitného režimu, oslabenia imunity, prítomnosti močových kameňov a u mužov najmä zväčšenou prostatou sa následne usádza a množí v močových cestách a spôsobuje tak klinické ťažkosti v zmysle zápalových ochorení,“ hovorí MUDr. Viola Filipovičová. Do veku 50 rokov sa zápal častejšie vyskytuje u žien v dôsledku anatomického usporiadania a tesného kontaktu močovej trubice, pošvy a konečníka. Po 50-tom roku sa naopak infekcie vyskytujú častejšie u mužov, najmä v dôsledku zväčšenia prostaty. „Po 60-tom roku sa výskyt u mužov a žien vyrovnáva. U detí sa najčastejšie stretávame s infekciami u mladých chlapcov, a to najmä pri komplikujúcich faktoroch, ako sú synechie predkožky alebo fimóza,“ dopĺňa odborníčka.

Zápal močových ciest odporúča urologička liečiť usvojho obvodného lekára alebo pediatra.Každý zápal je nutné verifikovať kultivačným nálezom vzorky moču. Následne podľa výsledkov prítomnosti komplikujúcich faktorov a frekvencie výskytu je potrebné zvážiť vyšetrenie v urologickej ambulancii. Voľnopredajné liečivá sú cenné najmä pri výskyte recidivujúcich infekcii močových ciest ako doplnok liečby,“ vysvetľuje urologička. Zápaly močových ciest sa môžu aj skomplikovať. Najobávanejšou komplikáciou zápalu močového mechúra je jeho vzostupné šírenie a následný rozvoj zápalu obličiek, ktorý pri neadekvátnej liečbe vedie k septickému stavu s možným rozvojom multiorgánového zlyhania. Infekcie močových ciest sa objavujú u približne 3-5 % mladšej populácie a u 10-30 % staršej populácie. S komplikáciami sa pri včasnej diagnostike a adekvátnej liečbe stretávajú vhandlovskej nemocnici len zriedka.

Udetí je potrebné dbať na prevenciu už vskorom veku. „Pri dvoch infekciách močových ciest u chlapcov a jednej u mladých dievčat je nutné urologické vyšetrenie za účelom vylúčenia možných vrodených vád ovplyvňujúcich močový systém. Následne dôkladné vyšetrenie určí ďalší postup liečby a prevenciu infekcií. Úloha rodiča je najmä v dodržiavaní režimových opatrení, a to dostatočný pitný režim, pravidelné vyprázdňovanie, dôsledná hygiena a racionálne vyvážená strava,“ dodáva MUDr. Viola Filipovičová.

Späť