Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Pred ochoreniami prostaty môže pomôcť ako prevencia aj zelený čaj alebo dokonca sója. Základom sú však pravidelné zdravotné prehliadky

2.12.2021

Práve uplynulý mesiac november, zvaný aj MOVEMBER, bol venovaný prevencii onkologických ochorení prostaty a semenníkov. Hoci kampaň už skončila, je dôležité, aby muži, najmä po 50. roku života aj počas nasledujúcich mesiacov prevenciu týchto ochorení nepodceňovali. O ochoreniach prostaty, ako rozoznať príznaky, že niečo nie je v poriadku, sme sa porozprávali s urologičkou Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Violou Filipovičovou.

Ochorenia prostaty nie sú v urologických ambulanciách výnimkou, dôležité je rozoznať už prvé komplikácie. ,,Medzi najčastejšie príznaky patrí nutnosť tlačenia pri močení, po vymočení pocit nevyprázdnenie sa, slabý alebo prerušovaný prúd moču, časté nutkanie na močenie alebo únik moču. Zápalové ochorenia prostaty sa prejavia často bolesťou v oblasti panvy a konečníka a zvýšenými teplotami,“ vysvetľuje odborníčka. Vývin nezhubného zväčšenia prostaty je podľa jej slov podmienený najmä vekom a normálnou tvorbou mužského pohlavného hormónu – testosterónu. V prípade karcinómu prostaty sa v etiológii ochorenia uplatňujú najmä faktory veku, hormonálne a genetické vplyvy a strava s vysokým obsahom tukov.

Problémy s prostatou sa najčastejšie zvyknú objavovať u mužov vo veku od 50 rokov, ale nevyhýbajú sa ani mužom, ktorí sú mladší. ,,Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia prostaty patri prostatitída, benigná hyperplazia prostaty a karcinóm prostaty, ktorý sa posledné roky manifestuje v nižších vekových kategóriách. Čo sa týka prevencie, dôležitý je pravidelný pitný režim a močenie. Ako látky s protektívnym vplyvom sa javia sója, zelený čaj a vitamín D. Základom prevencie ale naďalej ostávajú najmä pravidelné preventívne prehliadky,“ hovorí urologička MUDr. Viola Filipovičová.

Ako jedno z preventívnych vyšetrení odporúčajú odborníci vyšetrenie PSA.  ,,Prostatický špecifický antigén (PSA) je enzým, ktorý produkujú epitelové bunky prostaty. Hodnoty PSA sú významnými pomocníkmi v diagnostike a v sledovaní pacienta s ochoreniami prostaty. Hodnoty sa zisťujú bežným odberom krvi a odporúčané sú v rámci preventívnych prehliadok u mužov alebo u pacientov s príznakmi ochorenia prostaty. Je veľmi dôležité prevenciu nezanedbať a o svoje zdravie sa starať,“ dodáva MUDr. Filipovičová.

Späť