Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Počas Vianoc nás môžu potrápiť tráviace ťažkosti

20.12.2021

Blížiace sa vianočné sviatky okrem oddychu a času stráveného s rodinou prinášajú aj riziko zdravotných komplikácií v podobe množstva jedál, ktoré konzumujeme a často nevhodne kombinujeme a sú pre naše telo enormnou záťažou. Skúsenosti s nepríjemnými dôsledkami vianočného prejedania majú aj v Nemocnici AGEL Handlová.

Vianoce sú špecifické množstvom jedla od výmyslu sveta, kombinujeme slané, sladké, kyslé, často sú jedlá veľmi mastné a kombinujeme ich aj s alkoholom. ,,Počas roka sme zvyknutí stravovať sa striedmejšie, preto takéto kombinácie môžu vyvolať zdravotné problémy. Výnimkou nie sú bolesti brucha, nafukovanie, pálenie záhy, zvracanie až hnačky,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Kvostková, primárka Oddelenia dlhodobo chorých z Nemocnice AGEL Handlová. Podľa jej slov nám pomôcť dokáže najmä prevencia, ale ak to s jedlom preženieme, tak by sme si mali nasadiť diétny režim, dostatočné množstvo tekutín a piť by sme mali aj minerálne vody. ,,Ak nie je možné pre pretrvávanie nevoľnosti a zvracania zabezpečiť dostatok tekutín perorálnym príjmom, je vždy nutné vyhľadať lekársku pomoc kvôli infúznej liečbe,“ hovorí odborníčka.

Pre seniorov, ktorí majú rôzne ochorenia ako vysoký tlak, ischemickú chorobu srdca či cukrovku,  nesprávne skombinovanie jedál môže byť natoľko nebezpečné, že môže dôjsť k zhoršeniu zdravotného stavu v zmysle zvýšenia krvného tlaku, keďže mnohé jedlá ako údeniny sú slané. ,,U diabetika zasa nadmerný príjem sladkých jedál môže viesť k dekompenzácii cukrovky. Taktiež vyprážané jedlá môžu podráždiť žlčník či žalúdok. Keďže seniori užívajú veľa liekov na rôzne aj iné ochorenia, tak aj žalúdok je náchylnejší na rôzne ochorenia,“ uviedla MUDr. Kvostková. ,,Myslime na svoje zdravie teda aj počas sviatkov a s dobrotami to nepreháňajme,“ dodáva na záver skúsená odborníčka.

Späť