Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Do výbavy urologickej ambulancie v handlovskej nemocnici pribudol nový prístroj

11.3.2022

Nemocnica AGEL Handlová má vo svojej výbave nový moderný prístroj uroflow. Využívajú ho v urologickej ambulancii a slúži na diagnostiku porúch močenia. Tie môžu signalizovať ochorenia prostaty a močového mechúra.

Prístroj uroflow zabezpečila Nemocnica AGEL Handlová v rámci svojej stratégie zvyšovania kvality poskytovnej zdravotnej starostlivosti. Ide o jednoduché vyšetrenie, pri ktorom sa elektronicky zaznamenáva prietok prúdu pri močení. Je to urodynamická metóda slúžiaca na diagnostiku porúch močenia. Indikáciou sú ochorenia prostaty a močového mechúra,“ hovorí  MUDr. Viola Filipovičová, urologička handlovskej nemocnice. Pacient počas vyšetrenia močí do špeciálne upravenej toalety. Výsledkom vyšetrenia je uroflowmetrická krivka, na ktorej lekár hodnotí prietok moču, vymočený objem, dobu a plynulosť močenia. Súčasťou vyšetrenia je aj ultrasonografické vyšetrenie močového mechúra po vymočení. „Výhodou uroflowmetrie je, že je neinvazívna, nebolestivá a pre pacienta komfortná. Jedinou podmienkou je, aby bol pacient schopný močenia v stoji alebo v sede. Vyšetrenie nevyžaduje špeciálnu prípravu. Pacient môže normálne jesť, piť a užiť svoje lieky. Musí ale mať naplnený močový mechúr, aby bol schopný vymočiť dostatočné množstvo moču. Vyšetrenie trvá niekoľko minút,“ vysvetľuje odborníčka. Vyšetrenie je plne hradené poisťovňami.

Urologická ambulancia handlovskej nemocnice ročne vyšetrí okolo 2000 pacientov, prevažujú muži vo veku od 50 do 60 rokov. Pacientom je poskytované komplexné spektrum urologickej starostlivosti. Zahŕňa diagnostiku a liečbu zápalových ochorení močových ciest, sexuálne prenosných ochorení, nezhubného zväčšenia prostaty, hyperaktívneho močového mechúra či inkontinencie moču. Cieľom činnosti urologickej ambulancie je tiež starostlivosť o pacientov s neurologickými ochoreniami a z toho vyplývajúcimi ťažkosťami s močením. Taktiež v ambulancii vykonávajú  preventívne prehliadky u mužov za účelom prevencie karcinómu prostaty, vyšetrujú aj pacientov s poruchami erekcie, ejakulácie, diagnostikuje sa tu syndróm nedostatku testosterónu, špecialisti realizujú aj diagnostiku a očkovanie HPV u mužov.

„Výhodou je, že ak počas vyšetrenia zistíme, že je potrebná operácia, v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti je možné zákrok aj v krátkom čase vykonať  v rámci spektra výkonov zazmluvnených poisťovňami. Zdravotnú starostlivosť poskytujeme aj detským pacientom. Tu sú najčastejšími diagnózami nočné pomočovanie a zúžená predkožka u chlapcov,“ hovorí MUDr. Viola Filipovičová. Urologická ambulancia má ordinačné hodiny vždy pondelky a štvrtky  od 7.00 do 15.00 hod. a aktuálne majú voľné kapacít aj pre nových pacientov. Objednať sa je možné telefonicky na čísle 046/5192733.

Späť