Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Veľká noc v Senior centre svätej Kataríny v znamení zvykov a tradícií

13.4.2022

Seniori, ktorých trvalým domovom sa stalo Senior centrum svätej Kataríny v Nemocnici AGEL Handlová sa nedajú na Veľkú noc zahanbiť. Každoročne si pred sviatkami jari zaspomínajú na svoje tradície, ktoré dodržiavali, pripravia výzdobu a dobroty. Fyzicky zdatnejší zástupcovia silnejšieho pohlavia dodržujú tradíciu a nežnejšej časti Senior centra pripravia aspoň symbolickú šibačku.

„Na príchod Veľkej noci sa tešíme aj u nás v Senior centre. Na spoločnej besiedke sme si povedali o zvykoch Veľkej  noci a zároveň priblížili význam Veľkého piatku, Veľkonočného pondelka, šibačky a symbolov Veľkej noci. S klientmi sme si zaspomínali, ako prebiehali tieto sviatky u nich doma, aké dobroty varili a piekli pre svojich blízkych. Priestory Senior centra sme si vyzdobili vlastnoručne vyrobenými dekoráciami. Okná nám zdobia veľkonočné maľované vajíčka a na stôl sme vyrobili dekoráciu s krásnymi kraslicami,“ hovorí Mgr. Andrea Turčanová, sociálna pracovníčka Senior centra.

V zariadení majú troch mužov, ktorí sa nedajú zahanbiť a symbolicky plánujú vyšibať personál i všetky klientky. „Korbáčik je pripravený a podľa potmehúdskych úsmevov predpokladám, že sa nájdu i takí, ktorí si pripravia aj fľašku s vodou. Keďže po minulé roky boli v našom zariadení prevažne ženy, tento rok bude o to veselší,“ hovorí Mgr. Turčanová.

A ako si seniori spomínajú na tie svoje sviatky z minulosti? „ Na Veľkú noc sme chodili polievať už od 05:00 hod.  rána v skupinke.  Niekedy sme sa neskôr vrátili ešte raz, keď už boli dievčatá prezlečené a znova ich pooblievali,“ spomína pán Peter . „ Moja mama sa schovala a mala nachystané vedrá s vodou Keď už išli kúpači, obliala ich skôr, než to stihli oni. Bol to pre nich moment prekvapenia,“ pridáva humorné spomienky Ján S. „A ja som mala pekné nové  šaty. Chlapci ma chytili a priviazali o strom a potom pooblievali vodou. Veľmi som plakala, lebo mi bolo ľúto, že som mala tie nové šaty celé mokré. Aj som sa na nich potom hnevala,“ dnes sa už smeje pani Mária. Pre všetkých však je najdôležitejšie, že počas veľkonočných sviatkov nie sú sami.

Späť