Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Alergie môžu potrápiť aj seniorov, ktorí nimi predtým netrpeli,“ hovorí lekárka handlovskej nemocnice

29.4.2022

Alergia nás môže postretnúť naozaj v každom veku. Nie je výnimkou, že sa alergická reakcia objaví aj u starších ľudí, ktorí zrazu začali trpieť sennou nádchou, alergiou na potraviny či na lieky, ktoré im predtým nespôsobovali problémy. Ani samotná liečba alergie u seniorov nie je jednoduchá a treba pri nej brať ohľad na ich ostatné diagnózy. Aká je realita, skúsenosti s diagnostikou a liečbou alergií u seniorov sme zisťovali u priamárky Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostkovej.

V súčasnosti poznáme veľké množstvo alergií, ktoré trápia všetky vekové generácie. Počet alergií v uplynulých desaťročiach enormne rastie, dokonca sa objavujú ťažké kombinácie alergií. Menej nimi trpia tie najstaršie ročníky, ale novým fenoménom je práve prepuknutie alergie až v seniorskom veku. „Seniori napríklad začnú trpieť sennou nádchou, dýchavičnosťou, slzením a zápalom spojiviek v jarných mesiacoch. Silnejšia alergická reakcia sa zvykne prejaviť najmä u ľudí s nadváhou či obezitou,“ opisuje MUDr. Miriam Kvostková najčastejšie prípady nových alergií u seniorov.

Peľová sezóna je v plnom prúde, alergici sú v pozore už druhý mesiac. Na vine sú klimatické zmeny, keď k otepleniu, a teda aj k zvýšenému výskytu alergénov v ovzduší dochádza už skôr, ako v minulosti. Momentálne kvitnúce stromy striedajú trávy. Nielen alergická sezóna však nastupuje skôr, ale mení sa aj veková štruktúra alergikov. „Kým v minulosti alergiou trpeli najmä deti, resp. prejavila sa v detskom veku, dnes alergia u starších ľudí už nie je výnimkou. Prevalencia alergických ochorení v seniorskom veku je okolo 5 %. Alergické ochorenia vo vyššom veku pritom nepostihujú iba dýchacie cesty, ale prejavujú sa aj na koži a okrem peľových alergií nie sú výnimočné ani liekové alergie a alergické reakcie na bodnutie hmyzu,“ opisuje dnešnú realitu odborníčka.

Prejavy alergie u seniorov môžu byť rôznorodé podľa druhu alergie a typu alergénu, ktorý ju spúšťa, podľa postihnutého orgánu či viacerých orgánov, bývajú výrazne modifikované prítomnosťou iných ochorení a liekmi, ktoré pacient užíva z iných dôvodov. „Alergia dýchacích ciest sa prejavuje najmä vodnatým výtokom z nosa, kýchaním, svrbením sliznice nosohltanu, upchávaním nosa, bolesťami hlavy, pocitom sťaženého dýchania hlavne pri výdychu, pískaním pri dýchaní, tlakom na hrudníku či kašľom. Prejavy alergie môžu postihnúť aj oči a prejavia sa ako slzenie, vodnatý výtok z očných spojiviek, pocit rezania, svrbenia očí alebo svetloplachosť,“ hovorí MUDr. Kvostková.

Pre tráviaci trakt sú typické kŕčovité bolesti brucha, „krútenie“ v bruchu, hnačka, nevoľnosť či vracanie.

Na koži sa objavuje výsyp, žihľavka, opuch a svrbenie pokožky. Práve svrbenie patrí medzi charakteristické prejavy alergie, spôsobuje ho látka histamín, ktorá sa uvoľňuje v tele pri alergickej reakcii.

Ako však máme rozoznať, že ide o prechladnutie, bežnú nádchu, alebo už o alergiu? „Podozrenie na alergiu vzniká, ak sa určité príznaky opakujú za rovnakých okolností, napríklad nádcha sa opakovane objavuje v peľovej sezóne, dýchacie ťažkosti sa viažu na rovnaké miesto či zariadenie miestnosti, tráviace alebo kožné prejavy pacient zaznamená po konzumácii konkrétnych potravín,“ vysvetľuje primárka handlovskej nemocnice. Alergia vplýva, samozrejme, na chronické ochorenia seniorov, môže sa objaviť až bronchiálna astma. Na mieste je v prípade seniorov, ktorí trpia viacerými diagnózami, zvážiť aj vhodnosť liekov, pretože napríklad pri liečbe kortikoidmi sa môže zhoršiť aj cukrovka.

„U seniorov sa môžu vyskytnúť aj novovznikuté alergie či už na potraviny, ktoré im dovtedy nerobili problémy, ale tiež aj na liek, ktoré seniorom predtým problém nerobili, pretože s vekom sa mení aj imunitný systém,“ dodáva MUDr. Kvostková.

Späť