Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Prehriatie je pre seniorov nebezpečné rovnako ako infarkt,“ upozorňuje geriatrička z handlovskej nemocnice

20.6.2022

Leto a vysoké teploty nás všetkých vyháňajú z vyhriatych domov a kancelárii von. Väčšinu času tak trávime v bazéne, pri mori alebo na výletoch. Okrem ochrany SPF a správneho oblečenia je dôležitý aj pitný režim a pokrývka hlavy. Len tak sa dokážeme vyhnúť rôznym problémom, vrátane tých zdravotných. Aktuálne extrémne horúčavy okrem pôžitku z leta, tepla a oddychu hrozia aj nebezpečenstvom úpalu. Špeciálne u staršej generácie a seniorov je prehriatie organizmu mimoriadne nebezpečné. Bližšie informácie k tejto téme poskytla primárka Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostková.

Obyčajný pocit veľkého tepla môže skončiť aj prehriatím organizmu v podobe úpalu. ,,Úpal sa spravidla prejaví okamžite. K jeho najčastejším príznakom patria bolesť hlavy, zrýchlený tep, kŕče, celková malátnosť, únava, zvýšená teplota a pocit na zvracanie. Počas najvyšších teplôt môžu prísť aj mdloby, v takých prípadoch je dôležité navštíviť lekára, hovorí skúsená primárka.  ,,Zaujímavosťou pre mnohých je to, že s úpalom sa nespája spálenie. To znamená, že ho môžete mať aj vtedy, ak je vaša pokožka úplne bledá.“

Prehriatie organizmu je pre seniorov mimoriadne nebezpečné. ,,Rovnako nebezpečné ako infarkt. Kým pre väčšinu populácie je leto najpozitívnejšou časťou roka, seniori musia byť zvlášť obozretní. Kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s ním súvisiacich diagnóz totiž môže byť doslova smrteľná,“ upozorňuje MUDr. Kvostková s tým, že v tomto týždni očakávajú príjem pacientov s touto diagnózou. Hlavne tých, ktorí teplo jednoducho podcenili.  Počas letných dní sa každoročne v médiách objavujú správy o kolapsoch z tepla. ,,Žiaľ, aj slnko môže zabíjať a týka sa to najmä seniorov. Úpal je pre starších ľudí mimoriadne nebezpečný. Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vysokým teplotám niekoľko dní po sebe. Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav. Prejavuje sa horúčkou, červenou, horúcou, suchou pokožkou, závratmi, rýchlym pulzom, bolesťami hlavy, nevoľnosťou, objaviť sa môže aj zvracanie, zmätočné správanie, letargia a omdlievanie. Je dôležité, aby senior nebol odkázaný iba sám na seba. Príznaky totiž môže podceniť a následne nemusí byť schopný si sám pomôcť,“ vysvetľuje odborníčka a dodáva, že s úpalom seniorov sa stretáva pomerne často.

Úpal môže skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, taktiež u pacientov s cukrovkou môže dôjsť rýchlo k dehydratácii, čo potom vedie ku zhoršeniu obličkových funkcií. Ani pacientom s neurologickými ochoreniami vysoké teploty neprospievajú. ,,Proti úpalu treba bojovať čo najrýchlejšie, organizmus je potrebné schladiť. Preto sa treba zdržiavať  v chládku, najlepšie vo vnútri, kde je možnosť ľahnúť si, napiť sa studenej vody. Treba piť dostatočné množstvo tekutín, umyť sa chladnou vodou alebo studenými obkladmi. Tie sa prikladajú na hlavu, krk a slabiny. Správna liečba by mala zaistiť zlepšenie do 30 – 40 minút. Ak je zle aj po dlhšej dobe, je nutné navštíviť lekára,“ dodáva MUDr. Kvostková.

Späť