Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Dlhodobé priemyselné zameranie regiónu a baníctvo sa podpísalo aj pod vznik respiračných ochorení,“ hovorí pneumológ handlovskej nemocnice

18.8.2022

Novootvorená pneumologicko-ftizeologická ambulancia Nemocnice AGEL Handlová má vo svojej evidencii už takmer stovku pacientov všetkých vekových kategórií. MUDr. Jozef Kubík, skúsený odborník upozorňuje, že z pohľadu respiračných ochorení je región okolo Handlovej typický priemyselným zameraním. Baníctvo a s ním súvisiace diagnózy sa podpísali pod celkový stav obyvateľstva.

Ako je na tom očami odborníka obyvateľstvo regiónu z hľadiska respiračných ochorení?

V regióne Hornej Nitry - okresu Prievidza je dlhodobo vysoká chorobnosť na respiračné ochorenia. Výrazne sú zastúpené chronické respiračné ochorenia ako chronická obštrukčná choroba pľúc, astma bronchiale,  ale aj rakovina pľúc či alergické ochorenia horných dýchacích ciest. Posledné roky pribudli aj nové, najmä vírusové respiračné ochorenia akútneho charakteru, niektoré aj so závažnými priebehmi (COVID, chrípka H1N1, SARS, MERS a pod.)

 

Je nejaký rozdiel v príčinách tohto stavu z pohľadu minulosti a súčasnosti?

Tento stav je tu v okrese už dlhodobo, bol a je spôsobený jeho priemyselným zameraním a baníctvom. V súčasnosti, po ústupe baníctva, je v okrese vyššia nezamestnanosť, resp. vyšší podiel nízko rozpočtových rodín, čiže aj nižšia životná úroveň ľudí, čo vplýva na chorobnosť. Stále je tu vysoký podiel fajčiarov v populácii.

 

Aké vekové skupiny v regióne sú najviac zasiahnuté? A sú to viac  muži alebo ženy?

Najviac zasiahnuté skupiny okrem ľudí vo vysoko geriatrickom veku sú ale práve ľudia vo vekových kategóriách 40,  45 rokov a vyššie, teda ešte pracovne činní ľudia. Asi najviac  je zasiahnutá populácia okolo 60-65 rokov, resp. do 70. rokov, teda pred dôchodkom, alebo na hranici dôchodkového veku. Čo sa týka pomeru mužov a žien, posledné roky sa výraznejšie zvýšilo aj zastúpenie žien, a to u chronickej obštrukčnej choroby pľúc ale aj  u rakoviny pľúc.

 

Spomínali ste najčastejšie ochorenia. Vyžadujú si tieto ochorenia stály dohľad odborníka, alebo je možné ich vyliečiť?

Ako som spomínal ide o najčastejšie ochorenia - CHOCHP, astmu, rakovina pľúc, fibrózy pľúc, atď. Tieto chronické ochorenia vyžadujú neustály dohľad a manažment liečby u odborného lekára v odbore pneumológia a ftizeológia.

 

Na základe akých príznakov teda človek spozná, že sa mu deje s pľúcami niečo, čo by nemalo?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Pľúca sú orgán, ktorý neoddychuje, keďže dýchame stále, aj v spánku. Najčastejším príznakom pľúcnych ochorení je, že človek nevládze dýchať, hovoríme o dýchavici. Najskôr môže ísť o dýchavicu pri námahe, väčšej námahe, neskôr aj bežnej, akou je napríklad umývanie, obliekanie, jedenie, najvarovnejším príznakom je dýchavica v pokoji. Ďalší dosť častý príznak je kašeľ rôzneho charakteru, buď produktívny s hlienmi, alebo neproduktívny - suchý, bez hlienov. Tieto príznaky trvajú väčšinou niekoľko týždňov, ale aj mesiacov či rokov, kým dovedú pacienta k lekárovi.

 

V súvislosti s ukončením ťažby uhlia, baníctva, transformáciou regiónu, dá sa predpokladať, že budúce generácie budú na tom zdravotne lepšie?

To je ťažko povedať a odhadnúť, lebo okrem vplyvu priemyslu veľký význam hrá životná úroveň ľudí, starnutie populácie, osveta proti fajčeniu a mnoho ďalších vplyvov, ktoré závisia od celkového vývoja populácie v okrese, ale aj v celom štáte.

Späť