Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Pacientom handlovskej nemocnice pomáha pri bolestiach chrbtice trakčný stroj

8.9.2022

Sedavý spôsob života, stres, nedostatok pohybu či nesprávne držanie tela. Všetky tieto okolnosti sa skôr či neskôr odzrkadlia aj na stave našej chrbtice. Odborníci na Oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Nemocnici AGEL Handlová denne liečia pacientov s bolesťami chrbtice pomocou trakčného lehátka. Ako táto terapia prebieha, nám pri príležitosti Svetového dňa fyzioterapie porozprávala primárka oddelenia MUDr. Mariana Strúčková.

„Trakcia, teda liečba ťahom, sa využívala už za čias Hippokrata. V tej dobe sa ňou napríklad naprávala skolióza. V modernej medicíne má stále svoje miesto, keďže trakčná sila pôsobí súčasne na viaceré oblasti pohybového systému,“ hovorí primárka oddelenia MUDr. Mariana Strúčková s tým, že trakcia vplýva na svaly, väzy, šľachy, kĺbové puzdrá a medzistavcové platničky. Ťah môže vykonávať fyzioterapeut alebo špeciálny stroj, aký je aj súčasťou výbavy handlovskej nemocnice.

 

„Špeciálna trakčná zostava, alebo takzvané trakčné lehátko, je prístroj umožňujúci rôzne formy trakcie. Na základe toho, aký problém s chrbticou riešime, sa rozhodujeme, či využijeme kontinuálnu alebo prerušovanú trakciu krčnej alebo driekovej časti chrbtice. Prístroj má nastaviteľnú trakčnú silu, vďaka čomu sa vieme presne prispôsobiť individuálnym potrebám pacienta,“ vysvetľuje MUDr. Strúčková. 

 

Pri trakcii dochádza k relaxácii svalov, ich prekrveniu, mení sa tlak na preťažené kĺby a platničky. „Trakčným strojom dosahujeme veľmi dobré liečebné výsledky najmä u pacientov s poškodením medzistavcových platničiek. Túto formu liečby pacientom indikujeme po vstupnom vyšetrení, ako každá terapia, ani trakčná liečba nie je vhodná pre každého. Neodporúča sa predovšetkým osobám so zápalovými ochoreniami chrbtice a nervového systému,“ dodáva lekárka. Trakčná liečba je plne hradená zo zdravotného poistenia.

Späť