Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Až 70 % pacientov neurologickej ambulancie trpí ochoreniami chrbtice

6.10.2022

S funkčnými a degeneratívnymi ochoreniami chrbtice sa neurológovia stretávajú veľmi často. Inak tomu nie je ani v neurologickej ambulancii Nemocnice AGEL Handlová, kde až 70 % pacientov trpí jednou z foriem ochorení chrbtice.

Bolesti chrbtice z času na čas potrápia každého z nás. Keď je však bolesť dlhodobá a intenzívna, treba zbystriť pozornosť. „Chrbát môže bolieť z rôznych dôvodov, pokiaľ ale ide o ochorenia chrbtice, objavuje sa pomerne intenzívna bolesť, niekedy až obmedzujúca pohyb. To je vlastne nielen varovný, ale aj ochranný príznak, ktorý už vždy ľudí prinúti vyhľadať lekársku pomoc,“ hovorí neurologička handlovskej nemocnice MUDr. Jarmila Hmiráková.

 

Najčastejšie pacienti prichádzajú s bolesťami chrbtice, ktoré vyžarujú do končatín alebo hlavy. „Stretávame sa aj s poúrazovými stavmi, zriedka tiež s nádorovými ochoreniami. Väčšinou ide o nezhubné nádory alebo metastázy,“ vymenúva lekárka s tým, že väčšinu ochorení chrbtice spôsobuje buď vrodená alebo získaná menejcennosť väziva, ktorá vplýva na horšiu stabilitu a pohyblivosť chrbtice.

 

Kým v minulosti platilo, že ochoreniami chrbtice trpia skôr manuálne pracujúci ľudia, dnes už táto skutočnosť nie je štatisticky významná. „Veľmi často sa stretávame s pacientami, u ktorých problémy s chrbticou vznikli z dôvodu pracovnej záťaže. Nejde však len o ťažko pracujúcich ľudí, ktorí napríklad zdvíhajú ťažké predmety, ale aj osoby, ktoré majú sedavé zamestnanie, trávia veľa hodín bez zmeny polohy a ani po skončení pracovnej doby nemajú dostatok pohybu,“ vysvetľuje MUDr. Hmiráková.

 

Aj ochoreniam chrbtice sa však dá účinne predchádzať. Stačí si vybudovať správne návyky a dbať na zdravú životosprávu. „K tomu neodmysliteľne patrí najmä pohybový režim, podpora svalov, ktoré sú oporou našej kostry a šliach, ktoré sú závesným aparátom chrbtice. Ako pri všetkých zdravotných problémoch, aj tu zohráva úlohu stravovanie. Vďaka správnej strave si dokáže pacient udržiavať primeranú telesnú hmotnosť, pretože práve nadváha výrazne opotrebúva celý kĺbový aparát a chrbticu,“ uzatvára skúsená lekárka.

Späť