Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Problémy s pamäťou, nedokončené vety a zmätenosť? Na vine môže byť starecká demencia

19.10.2022

Starecká demencia, ktorú možno poznáte aj ako chorobu starých ľudí, je vážne degeneratívne ochorenie mozgu postihujúce seniorov po 65. roku života. O skúsenosti s touto diagnózou sa podelila primárka Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostková.

Problémy s pamäťou, zhoršenie reči či znížená schopnosť orientovať sa v čase a priestore. To sú najčastejšie prejavy degeneratívneho ochorenia mozgu nazývaného starecká demencia. „Ochorenie začína postupne a nenápadne, seniori aj ich príbuzní prvé príznaky často zľahčujú a pripisujú ich bežnému správaniu v starobe. V úvodnej fáze sa objavuje zabúdanie, senior si napríklad mýli mená členov rodiny, alebo mu občas úplne vypadnú, má problém s vyjadrovaním sa, hľadá vhodné slová, ťažko dokončuje vety, zabúda na bežné činnosti, nevie si spomenúť, čo sa dialo včera, ale celkom presne si pamätá, čo sa dialo pred desiatkami rokov,“ opisuje primárka ODCH MUDr. Miriam Kvostková prvé prejavy vážneho ochorenia.

 

Lekársku pomoc často príbuzní vyhľadajú až vtedy, keď seniori zablúdia, nespoznávajú ich, alebo sa im stane vážnejší úraz spôsobený zmätenosťou. „Žiaľ, v pokročilom štádiu demencie sú šance na zlepšenie stavu veľmi malé, preto je dôležité konzultovať stav s lekárom už pri prvých príznakoch. V medicíne, a zvlášť pri progradujúcich ochoreniach, vždy platí, že je lepšie vyhľadať lekára zbytočne, ako neskoro,“ upozorňuje odborníčka.  Hoci príčiny stareckej demencie ani v dnešnej dobe nie sú celkom objasnené, niektoré štúdie považujú za rizikové faktory vysoký krvný tlak, cukrovku, zvýšený cholesterol, nižšie vzdelanie, poruchy prekrvenia mozgu a úrazy hlavy. Naopak, riziko vzniku tohto ochorenia podľa odborníkov znižuje vyššie vzdelanie, pravidelný tréning mozgu a pamäte, vhodné je navštevovanie jazykových kurzov či univerzít tretieho veku, lúštenie krížoviek a čítanie kníh. Dôležitá je aj sociálna a duševná aktivita, pretože práve medziľudské vzťahy stimulujú činnosť mozgových buniek.

 

„Významným faktorom je tiež strava, a to už u ľudí v strednom veku. Spomenula by som zvlášť dôležitosť vitamínov skupiny B, C a E, omega-3 mastné kyseliny a účinné sú aj takzvané nootropiká, medzi ktoré patrí napríklad extrakt z ginko biloba. Ten zlepšuje prekrvenie mozgu, ale aj prepojenia medzi jednotlivými časťami mozgu, čím priaznivo pôsobí na reč, pamäť, motoriku, sústredenie. Nootropiká je potrebné užívať dlhodobo, pretože maximálny účinok nastupuje po dvoch až troch mesiacoch,“ odporúča MUDr. Kvostková.

 

Neliečená demencia ohrozuje nielen bezpečnosť pacienta, ale aj jeho život. „Ak už demencia do života človeka vstúpila, nedokážeme ju vyliečiť úplne, ale vďaka správne nastavenej terapii je možné ovplyvniť jej priebeh a výrazne spomaliť progres ochorenia. Príznaky stareckej demencie seniori často zľahčujú a popierajú, no v konečnom dôsledku si tým môžu veľmi ublížiť,“ uzatvára geriatrička.

Späť