Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Handlovská nemocnica bola tiež ružová, čas investovaný do samovyšetrenia prsníka môže zachrániť život

31.10.2022

Október je na celom svete mesiacom povedomia o rakovine prsníka. Ružové odznaky ako symbol boja proti tomuto zákernému ochoreniu mali aj zamestnankyne. Nemocnice AGEL Handlová. Chceli tak nielen podporiť ženy, ktoré s rakovinou prsníka zápasia, ale aj upozorniť na dôležitosť prevencie, a to nielen počas práve sa končiaceho Pink októbra.

Rakovina prsníka aj napriek širokým a bezplatným možnostiam prevencie patrí k najčastejším nádorovým ochoreniam žien. Len na Slovensku odborníci diagnostikujú ročne až 300 žien, ktoré majú rakovinu prsníka v pokročilom štádiu. Ženy od 18 do 40 rokov majú raz za dva roky absolvovať sonografiu prsníka, od dovŕšenia 40 rokov majú následne raz za dva roky nárok na mamografické vyšetrenie. Sonografické vyšetrenie prsníkov, ktoré je ženám k dispozícii aj v handlovskej nemocnici, je úplne bezbolestné, dokáže však odhaliť už lézie vo veľkosti jedného milimetra.

 

„Sme radi, že ženy pracujúce v našej nemocnici sa do iniciatívy Pink október zapojili a počas celého mesiaca nosili nasadené ružové odznaky. Je dôležité na rakovinu prsníka nielen upozorňovať, ale takouto prístupnou a nenásilnou formou pacientkam zdravotníckeho zariadenia aj pripomenúť dôležitosť prevencie a zdôrazniť, že čas, ktorý do nej investujú, im môže zachrániť život,“ vyjadrila sa riaditeľka handlovskej nemocnice Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

 

Práve včasné odhalenie zmien na prsníku býva v liečbe ochorenia kľúčové. Priemerne 300 žien ročne rakovine prsníka podľahne preto, že bola odhalená neskoro. Podľa štatistických zistení by úmrtnosť na rakovinu prsníka mohla klesnúť až o tretinu, ak by ženy absolvovali pravidelné prehliadky a venovali čas samovyšetreniam prsníka. Každá žena by si už po prvom tehotenstve, prípadne od 20 rokov mala pravidelne prehmatať prsníky bruškami prstov a skontrolovať aj lymfatické uzliny v podpazuší. Ak by mala akékoľvek pochybnosti, alebo sa jej niečo nezdalo, odporúča sa bezodkladne situáciu konzultovať s gynekológom. V prípade nálezov sa potom sonografické vyšetrenie robí čo najskôr.

Späť