Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Na psychiku seniorov počas vianočných sviatkov vplýva aj strata životného partnera,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých

22.12.2022

Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu byť ťažké sviatky ťažké zvlášť v prípade, že prišli o životného partnera. Téme sa venovala primárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostková.

Uplynulé dva roky boli vianočné sviatky iné, než na aké sme boli zvyknutí. Zákaz rodinných stretnutí mal síce zmysel v prevencii šírenia výskytu ochorenia covid 19, podpísal sa však na psychike tých, ktorí na Vianoce zostali sami. „Všetci máme v sebe zakódované, že Vianoce sú rodina, že nikto nemá byť sám. Pokiaľ sú seniori sebestační, dokážu sa o seba postarať, nežijú v zariadeniach pre seniorov alebo s rodinou, trávia sami väčšinu roka. Často to na nich doľahne práve počas vianočných sviatkov, kedy začnú upadať do depresie a cítia sa opustení,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Kvostková.

 

Samostatnou skupinou sú pritom seniori, ktorí v uplynulom roku stratili životného partnera. „Stáva sa, že počas Vianoc si uvedomia aj svoju vlastnú pominuteľnosť, zároveň sa ešte stále nevyrovnali so stratou partnera, s ktorým strávili desiatky rokov. Zlé psychické rozpoloženie sa potom odrazí aj na fyzickom, môže sa im zhoršiť stav, bojkotujú nasadenú liečbu a podobne. Chcela by som apelovať na rodinných príslušníkov, ak aj nemajú možnosť si príbuzných na Vianoce zobrať k sebe a stráviť sviatky s nimi, aby sa o nich aspoň zaujímali, navštevovali ich,“ hovorí skúsená geriatrička.

 

Výhodu majú seniori, ktorí dlhodobo žijú v zariadeniach pre seniorov. Personál sa stará nielen o výzdobu a program, ale vytvára aj rodinnú atmosféru. „V takýchto zariadeniach sa všetci snažia, aby sa seniori cítili príjemne, hoci im to nenahradí domov a rodinu. Stretávam sa aj s tým, že si deti a vnúčatá brávajú seniorov na sviatky domov, treba to však starostlivo zvážiť podľa individuality konkrétneho seniora. Treba trochu počítať aj s tým, že po návrate do zariadenia môžu nastať problémy s opätovnou adaptáciou,“ uzatvára MUDr. Miriam Kvostková.

Späť