Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Za najväčšiu výhodu našej metódy pacienti považujú, že z nemocnice odkráčajú po vlastných,“ hovorí skúsený cievny chirurg o varixoch

17.2.2023

Kŕčové žily – varixy nie sú len estetickým problémom. Môžu totiž viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. Práve kŕčové žily sú častou príčinou návštevy cievnej chirurgie v Nemocnici AGEL Handlová, kde na ich operáciu a liečbu využívajú najmodernejšiu metódu – vnútornú laserovú liečbu.

Vlani v rámci oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti tím skúseného cievneho chirurga MUDr. Vladimíra Výrostka vykonal 814 zákrokov. „Kŕčové žily sú ochorením starým ako ľudstvo samé. Vznikajú rozšírením a predlžovaním povrchových žíl na podklade degeneratívnych zmien žilovej steny a poruchou funkcie žilových chlopní. Dôvody ich vzniku sú rôzne, spoločné však majú, že sa neoplatí ich podceňovať,“ hovorí MUDr. Výrostko. Spravidla sa toto ochorenie nepovažuje za závažný zdravotný problém, pretože spočiatku nerobí ťažkosti, prípadne si na ne pacient zvyká. „Náhla zmena zdravotného stavu, za ktorú považujeme napríklad zápal kŕčových žíl, opuch dolných končatín a krvácanie z kŕčovej žily, farebné zmeny na končatine a vred predkolenia jednoznačne ukážu, že ide o ochorenie, ktoré by pacienti nemali podceňovať. To bývajú zároveň aj príznaky, pri ktorých už vyhľadajú pomoc odborníka,“ vysvetľuje špecialista z handlovskej nemocnice.

 

Kŕčové žily patria k najčastejším ochoreniam žilového systému na dolných končatinách. Týmto ochorením trpí asi 40 % žien a 25 % mužov. ,,Pokiaľ pacienti príznaky neriešia, môže to viesť ku komplikáciám, akými sú vred predkolenia, zápaly žíl, upchatie hlbokého žilového systému, nemožnosť vykonávať určité druhy práce až po trvalú invaliditu. Na našom oddelení používame na operačnú liečbu kŕčových žíl laserovú metódu, máme k dispozícii kompletné prístrojové vybavenia na tieto operácie. Výsledky našich operácií spĺňajú kritériá celosvetových štatistík a v niektorých parametroch máme výsledky dokonca lepšie,“ hovorí cievny chirurg MUDr. Vladimír Výrostko.

 

Pred samotnou operáciou sa po príjme pacienta realizuje tzv. kreslenie a meranie pod sonografickou kontrolou, až potom sa pristupuje k operácii. „Po zákroku je pacient umiestnený na pooperačnú izbu, kde je pod dohľadom zdravotníkov až do úplného prebudenia z anestézie. Vďaka šetrnosti laserovej metódy je ešte v rovnaký deň pacient plne pohyblivý a po poučení o hojení rán je prepustený do domácej starostlivosti. Práve možnosť odkráčať po vlastných často pacienti považujú za jednu z najväčších výhod tohto typu zákroku,“ uzatvára odborník.

Späť