Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Trénovať mozgové funkcie je potrebné aj v seniorskom veku

16.3.2023

Aj mozog má svoj týždeň. Brain Awareness Week je celosvetová kampaň, ktorá sa koná už od roku 1996 a formou rôznych aktivít šíri osvetu o tomto dôležitom orgáne. Do tohtoročného Týždňa mozgu sa zapojilo aj Senior centrum Sv. Kataríny pri Nemocnici AGEL Handlová.

Senior centrum Sv. Kataríny je sociálne zariadenie, ktoré poskytuje celoročnú starostlivosť klientom po 65. roku života. „Senior centrum a rovnako aj Nemocnica AGEL Handlová sú z veľkej časti zamerané na následnú zdravotnú starostlivosť o starších pacientov. Pacienti si často myslia, že pozornosť stačí venovať telu a svalom, aby boli silné a fungovali, na mozog však zabúdajú. Pritom na zachovanie všetkých jeho funkcií je potrebné ho trénovať,“ povedala na margo iniciatívy k Týždňu mozgu riaditeľka nemocnice Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

 

Nemocnica si pre klientov Senior centra pripravila pracovné listy s rôznymi úlohami, pri ktorých neboli dôležité ich vedomosti, ale udržanie pozornosti, sústredenia, tréning kognitívnych funkcií. Riaditeľka nemocnice sa ich pri tejto príležitosti rozhodla obdarovať aj hrami zameranými na trénovanie jemnej motoriky, pretože práve tá je dôležitá pri spolupráci nervového a svalového systému a prepájaní hemisfér.  „Klienti sa hrám veľmi potešili a hneď si ich chceli aj vyskúšať. Najväčšiu radosť a motiváciu majú vtedy, keď úlohy dokážu zvládnuť, a to sa im v tomto prípade podarilo. Pre seniorov sú často náročné aj činnosti, ktoré sa nám zdajú veľmi jednoduché, no práve takéto aktivity sú skvelé na to, aby si čo najdlhšie udržiavali schopnosti, ktoré im ešte slúžia,“ vysvetlila sociálna pracovníčka Senior centra Sv. Kataríny Mgr. Monika Krištofcová.

Späť