Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Obriezka nie je len kultúrnou a náboženskou záležitosťou. Poznáte jej výhody?

31.3.2023

V minulosti bola považovaná za náboženskú záležitosť, v súčasnosti však rastie na popularite po celom svete. Reč je o mužskej obriezke alebo chirurgickom odstránení predkožky. Aké sú jej výhody a kedy je indikovaná aj zo zdravotného hľadiska, prezradila urologička Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viola Filipovičová.

Mužská obriezka je chirurgické odstránenie predkožky penisu, ktorá vo svojej prirodzenej podobe prekrýva celý žaluď. Vo svete sa v niektorých kultúrach a náboženstvách vykonáva už niekoľko tisícročí. „Obriezka rastie na popularite najmä z dôvodu výrazného zlepšenia hygieny a zníženia rizika nádorových ochorení penisu. V istých prípadoch je to tiež jediné možné riešenie zdravotných problémov, napríklad opakovaných infekcií predkožky alebo jej zúženia, teda fimózy,“ vysvetľuje urologička MUDr. Viola Filipovičová.

 

Zákrok je možné absolvovať v lokálnej alebo celkovej anestézii a hojenie trvá 10 – 14 dní. „Podľa závažnosti zákrok trvá 30 – 60 minút. Pri čiastočnej obriezke sa odstraňuje len časť predkožky, takže žaluď je odkrytý len z časti. Pri kompletnej obriezke sa odstraňuje celá predkožka, teda žaluď zostáva odhalený celý. Výhoda celkovej obriezky je nielen dobrý kozmetický výsledok, ale aj hygienické dôvody a signifikatné znížene riziko vzniku nádorov penisu. Výber typu obriezky závisí od konkrétnych preferencií pacienta,“ hovorí MUDr. Filipovičová.

 

Napriek tomu, že podobné zákroky považujú lekári za bežné, medzi ľuďmi sú aj naďalej značne stigmatizované. „Najmä mladí chlapci môžu tento stav vnímať ako inakosť, a tak pociťovať určitý ostych. U starších zasa skôr prevládajú úplne neopodstatnené obavy z rozvoja erektilnej dysfunkcie. Je pravda, že niektorí muži uvádzajú zníženú citlivosť na špičke penisu, no väčšina pacientov považuje tento stav za pozitívum, nakoľko dochádza k výraznejšej stimulácii obnaženého žaluďa počas intímneho styku,“ uzatvára skúsená urologička.

Späť