Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Výbava handlovskej nemocnice sa rozšírila o prenosné defibrilátory

12.5.2023

Prenosný defibrilátor je skvelou pomôckou nielen pre záchranárov, ale aj pre lekárov a zdravotníkov v menších nemocniciach. V prípade náhleho zastavenia krvného obehu pacienta vďaka nemu dokážu zdravotníci poskytovať kardiopulmonálnu resuscitáciu oveľa efektívnejšie. Dva nové prenosné defibrilátory pribudli aj do výbavy Nemocnice AGEL Handlová.

Pri kardiopulmonálnej resuscitácii ide o súbor postupov a úkonov, ktorých cieľom je obnovenie zlyhávajúcich alebo už zlyhaných vitálnych funkcií. „KPR má dve rôzne formy. Prvou je klasická resuscitácia bez pomôcok a liekov, ktorú môže poskytnúť každý, aj nezdravotník. Tou druhou je rozšírená KPR, ktorú už vykonávajú profesionálni zdravotníci s využitím všetkých dostupných pomôcok, teda liekov, defibrilátora a pomôcok na zaistenie dýchacích ciest,“ vysvetlila primárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostková.

Dva prenosné defibrilátory Philips Efficia DFM100 pribudli v uplynulých týždňoch aj do výbavy handlovskej nemocnice. Ide o ľahké a praktické zariadenia, ktoré zdravotníkom ponúkajú štyri rôzne režimy, a to monitorovanie pacienta, manuálnu defibriláciu alebo synchronizovanú kardioverziu, automatickú defibriláciu a stimuláciu. „V režime monitor možno pacientovi merať EKG, prístroj má zakomponovaný aj alarm, ktorý nás upozorní na zmenu stavu. Pri manuálnej defibrilácii rozhoduje o úrovni podaného výboja aj o samotnom jeho podaní zdravotník, synchronizovaná kardioverzia sa zasa najčastejšie používa v prípade porúch srdcového rytmu. Režim automatickej defibrilácie je intuitívny a vďaka hlasovému navádzaniu dáva zdravotníkovi pokyny, ako postupovať, tiež automaticky analyzuje srdcový rytmus a v prípade potreby odporučí podanie výboja,“ objasnila MUDr. Kvostková. 

Prenosné defibrilátory sú umiestnené na oddelení dlhodobo chorých a pneumologicko-ftizeologickej ambulancii, vďaka ich prenosnosti, praktickým rozmerom a nízkej váhe však môžu byť v priebehu pár minút použité v ktorejkoľvek časti nemocnice. „Prístroje v hodnote takmer 18 tisíc eur sa nám podarilo zakúpiť vďaka eurofondovému projektu nemocnice s názvom Posilnenie materiálno-technických kapacít Nemocnice AGEL Handlová v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. Keďže naša nemocnica je zameraná na následnú zdravotnú starostlivosť a mnohí z pacientov majú pokročilý vek, chronické ochorenia a veľmi často aj problémy so srdcom, nové defibrilátory budú určite užitočným pomocníkom pri monitorovaní a v prípade potreby aj pri resuscitácii pacientov,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Späť