Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V zamestnaní operačná sestra, vo voľnom čase herec: „Nepoznám lepší pocit, než vidieť spokojného pacienta a spokojného diváka“

26.5.2023

V zamestnaní sa stará o svojich pacientov na operačnej sále, kde pracuje ako operačná sestra, vo voľnom čase ho zasa môžete vidieť strašiť na bojnickom zámku či usmievať sa z divadelných dosiek. Reč je o Bc. Jozefovi Ruckschlossovi z Nemocnice AGEL Handlová, ktorý svoj profesijný aj súkromný život zasvätil ľudom.

Divadlu sa venuje s malými prestávkami už od detstva. „Ešte počas základnej školy som navštevoval ZUŠ v Handlovej, kde som študoval literárno-dramatický odbor. Spoznal som mnoho skvelých ľudí, s ktorými sme sa spriatelili. Myslím, že moje smerovanie značne ovplyvnil aj starší brat, ktorý sa venoval podobným aktivitám. Od roku 2021 som členom Divadelnej spoločnosti. Je to občianske združenie bláznivých umelcov s poriadnou dávkou divadelnosti, s ktorými sa podieľame na vzniku mnohých zaujímavých podujatí,” porozprával o svojich začiatkoch.

 

Podľa vlastných slov nepozná lepší pocit, než keď vidí odchádzať spokojného pacienta a spokojného diváka. „Divadlo je miesto, kde sa môžem naplno odviazať, uniknúť reálnemu svetu, nemyslieť na každodenné problémy a starosti. Je skvelé môcť prebrať na určitý čas život postavy a pozerať sa na svet jej očami. V neposlednom rade je to určite aj o spoločenstve ľudí, s ktorými spolu tvoríme a hráme. Najkrajší zážitok na doskách, ktoré znamenajú svet, je počuť potlesk. A potom je to spätná väzba od divákov, ktorá ma vždy posúva ma dopredu - či je pozitívna, alebo negatívna,” vyznal sa J. Ruckschloss.

 

Hoci prácu v zdravotníctve miluje, pred maturitnou skúškou na strednej zdravotnej škole predsa len zvažoval, ktorá z jeho životných vášní sa stane jeho profesiou. „V tomto období som premýšľal, že by som pokračoval v štúdiu na nejakej umeleckej škole, kde by som ďalej rozvíjal svoju dušu divadelníka. Po dlhých úvahách som sa nakoniec rozhodol, že chcem pri ľuďoch stáť najmä pri ich nalomenom zdraví a keď sa im polepší, tak sa stretneme pri niektorej divadelnej akcii,” povedal so svojím typickým úsmevom. Hneď po skončení strednej školy jeho kroky viedli do handlovskej nemocnice, kde začal pracovať na internom oddelení a popri zamestnaní študovať na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

 

Okrem oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Handlová, kde pracuje, ste ho mohli zazrieť aj na bojnickom zámku. V minulosti účinkoval na podujatí Rozprávkový zámok či na Medzinárodnom festivale duchov a strašidiel, tento rok bol jedným z duchov v rámci pilotného podujatia Strašidelný zámok. „Teším sa z každej jednej úlohy, ktorú dostanem. Niektoré vyžadujú intenzívnejšie a dlhšie skúšanie, ale sú aj také, kde sa stretneme párkrát a ideme pred divákov. Blíži sa Deň detí a pri tejto príležitosti s Divadelnou spoločnosťou pripravujeme Cestu rozprávkovým parkom v Žiari nad Hronom a potom tradičnú Cestu rozprávkovým lesom v Handlovej. Rád hovorím, že zem, po ktorej kráčam, sú divadelné dosky. V práci s ľuďmi som sa naozaj našiel - či už sú to pacienti, alebo diváci,” uzatvoril Jozef Ruckschloss.

Späť