Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Preventívna akcia v handlovskej nemocnici odhalila neliečených pacientov s pľúcnymi ochoreniami

28.6.2023

Jednoduché vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť celý rad zdravotných problémov. Reč je o spirometrii, pomocou ktorej vie lekár zistiť funkčnosť a stav dýchacích orgánov pacienta. Absolvovať toto efektívne vyšetrenie mali možnosť pri príležitosti Svetového dňa spirometrie aj obyvatelia hornonitrianskeho regiónu v rámci pneumologickej ambulancie Nemocnice AGEL Handlová.

Región Hornej Nitry je špecifický priemyselným zameraním a baníctvom. Práve to sa podpísalo aj pod kvalitu ovzdušia a s ním súvisiace dýchacie problémy jeho obyvateľov. „V okrese Prievidza je dlhodobo vysoká chorobnosť na respiračné ochorenia. Výrazne sú zastúpené okrem akútnych aj chronické respiračné ochorenia, napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc, astma bronchiale,  ale aj rakovina pľúc či alergické ochorenia horných dýchacích ciest. V súčasnosti, po ústupe baníctva, je v okrese vyššia nezamestnanosť, teda vyšší podiel nízkorozpočtových rodín, čiže aj nižšia životná úroveň ľudí, čo vplýva na chorobnosť. A v neposlednom rade je tu stále vysoký podiel fajčiarov v populácii,“ ozrejmil situáciu skúsený pneumológ Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Jozef Kubík.

 

Mnohé pľúcne ochorenia majú postupný nástup a zhoršujú sa len pomaly. Pacienti s nimi môžu žiť mesiace, ba dokonca aj roky bez toho, aby navštívili lekára. „Najčastejším príznakom pľúcnych ochorení je, že človek nevládze dýchať. Najskôr môže ísť o dýchavicu pri väčšej námahe, neskôr aj bežnej, akou je napríklad umývanie, obliekanie, jedenie, najvarovnejším príznakom je dýchavica v pokoji. Ďalší častý príznak je kašeľ rôzneho charakteru, buď produktívny s hlienmi, alebo neproduktívny - suchý. V ambulancii sa stretávam aj s pacientami, ktorí tieto príznaky dlhú dobu ignorovali, alebo im nepripisovali žiadnu vážnosť. Aj to bol dôvod, prečo sme sa pri príležitosti Svetového dňa spirometrie rozhodli ponúknuť verejnosti možnosť absolvovať toto jednoduché, no veľmi efektívne a preukazné vyšetrenie, ktorým vieme odhaliť niektoré ochorenia už v počiatočnom štádiu,“ vysvetlil MUDr. Kubík.

 

Spirometria sa vykonáva v sede a jej trvanie závisí od toho, či je vyšetrenie preventívne, alebo sa ním už diagnostikuje a špecifikuje konkrétny zdravotný problém. Stačí, ak pacient dýcha podľa pokynov lekára, najskôr pokojne, potom zhlboka a prudko. Objem vzduchu pritom prechádza náustkom spirometra, ktorý všetky získané údaje zaznamenáva priamo do počítača. „Sme radi, že o túto preventívnu akciu verejnosť prejavila záujem. Navštívili nás pacienti, ktorých trápil nejaký problém, no nevedeli sa odhodlať a ísť na vyšetrenie, ale aj takých, ktorí si chceli dať stav pľúc skontrolovať len zo zvedavosti.  Mali sme aj zopár takých, ktorí doposiaľ pneumológa nenavštevovali, ale po spirometrickom vyšetrení sme ich s podozrením na ochorenie dýchacích ciest rovno objednali na komplexnejšie vyšetrenie. Aj na tomto príklade vidieť, aký význam má prevencia a ako ňou jednoducho dokážeme predchádzať tomu, aby sa ochorenia diagnostikovali až v pokročilejšom štádiu,“ uzatvoril pneumológ.

Späť